Стотици хиляди чували и ръкавици потеглиха към определените места за голямото чистене на 16 септември

220 000 чифта ръкавици и чували потеглиха вчера към всички кътчета на страната, за да послужат на участниците в кампанията „Да изчистим България заедно” на 16 септември.

Доброволци и служители на Асоциация на еколозите от общините в България в Харманли сортираха и изпратиха с куриер ресурсите за деня на голямото почистване. До броени дни те ще достигнат до всички областни и общински администрации, които организират акциите за почистване в цялата страна.

Определените места, които влизат в списъка за 16 септември, вече са близо 700. Паркове, горски зони, плажове и райони около водоизточници  са най-нуждаещите се от почистване обекти.

„Организацията на инструментите и консумативите, а след това обезпечаването на извозването на отпадъците, което в планинските условия е малко по-затруднено, са от ключова важност за успеха на акциите по почистване,” коментира Снежана Петрова, директор на природен парк „Витоша”, който вече шеста година е сред зоните, които чистим заедно.

В резултат на кампанията през годините са премахнати над 7300 нерегламентирани сметища и замърсени зони в цялата страна. Въпреки това, все още се срещат места, които шокират с острата си нужда от доброволческа помощ. Сред тях е и язовир Студен кладенец край Кърджали. Стотици километри брегова ивица тънат в боклуци, изхвърлени от водите на язовира през пролетта и лятото. „Напролет отново ще тръгнат да плуват,” коментира Георги Шереметев, директор на дивечовъден учас      тък „Студен кладенец”. Именно затова над 100 доброволци ще се включат в акцията около язовира в първото есенно почистване, организирано от екипа на „Да изчистим България заедно”.

Вече е активна и картата на кампанията, на която ще могат да бъдат маркирани изчистените на 16 септември зони. Организаторите припомнят, че тази година инициативата ще има състезателен характер като целта е да се отблежат най-много зелени точки на картата.  Всички могат да участват като отбор – семейство, детска градина, училище, компания или дори цяла административна област.