Кампанията „Да изчистим България заедно” на bTV Media Group е най-мащабната доброволческа инициатива у нас, която цели да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда и да направи България по-чиста и красива в дългосрочен план. Емблематичната кампания отрежда водещо място на България сред страните с най-добри доброволчески практики в грижата за околната среда в света. На база постигнатите резултати в хилядите акции по чистене, облагородяване и залесяване през 2019 г., инициативата получи глобално признание за обединяването на най-голям брой доброволци на глава от населението в името на зелената идея – 6,2%, сред 180 държави, участващи в голямото почистване на планетата World Clean Up Day. България държи този рекорд и до днес.

11-тото издание на кампанията „Да изчистим България заедно” отново ще обедини институции, неправителствени и бизнес организации, и доброволци в името на каузата за по-чиста околна среда. И тази година кампанията, ще се проведе в подкрепа на каузите на най-голямото гражданско движение в света „Let’s Do It World”. През 2023 г. Световният ден на почистването на планетата, в който България ще се включи за седми пореден път, ще се проведе на  16 септември.

Надсловът, под който ще се проведе най-мащабната национална доброволческа инициатива у нас тази година, е „Готови сме!“. Тя е насочена към усърдието и енергията, която влагаме в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата. През 2023г. именно най-малките жители на страната ни ще поведат България по пътя към опазването и по-отговорно отношение към природата, рамо до рамо със своите приятели, родители и всички нас.

От началото на „Да изчистим България заедно“ досега близо 2 800 000 доброволци, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили страната. По данни на екоминистерството, те са успели да съберат 97 170 тона отпадъци, което се равнява на над 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, и да премахнат над 22 700 сметища от лицето на България.