Кампанията „Да изчистим България заедно” на bTV Media Group е най-мащабната доброволческа инициатива у нас, която цели да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда, и да направи България по-чиста и красива в дългосрочен план. Емблематичната кампания отрежда водещо място на България сред страните с най-добри доброволчески практики в грижата за околната среда в света. На база постигнатите резултати в хилядите акции по чистене, облагородяване и залесяване през 2019 г., инициативата получи глобално признание за обединяването на най-голям брой доброволци на глава от населението в името на зелената идея – 6,2%, сред 180 държави, участващи в голямото почистване на планетата World Clean Up Day.

В ситуацията на пандемия, през 2020 г. инициативата не се фокусира върху поставянето на рекорди в рамките на една дата, а продължава да призовава добрия пример всеки ден.

Тази есен кампанията „Да изчистим България заедно“ няма да проведе традиционното масово почистване на страната. В условията на извънредна ситуация, bTV Media Group ще продължи да отправя призива си към стотиците хиляди доброволци на инициативата за ежедневна грижа към средата, в която живеем, в съчетание с отговорност един към друг.

Като част от глобалното гражданско движение „Let’s Do It World”, инициативата ще продължи да подкрепя усилията на доброволците и да популяризира разнообразните възможности за подобряване на средата на живот. Призивът за отбелязване на 19 септември - Световния ден на почистването (World Clean Up Day 2020) - е да се проведат малки индивидуални и семейни акции за почистване на градинките и любимите места за отдих, да се организират семейни пикници с нулев отпадък, доброволците да облагородят пространствата около домовете си и други.

От началото на „Да изчистим България заедно“ досега близо 2 500 000 доброволци, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили страната. По данни на екоминистерството, те са успели да съберат 94 338 тона отпадъци, което се равнява на над 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, и да премахнат над 18 800 сметища от лицето на България.