Консервени кутии, бирени бутилки и туби извадиха доброволци от Каракашевото езеро

Консервени кутии, бирени бутилки, туби и тръба – това са само част от боклуците, които доброволци извадиха от дъното на Каракашевото езеро. То се намира в близост до една от най-предпочитаните туристически пътеки към Балканския първенец Мусала.

Акцията по почистване, която беше част от „Да изчистим България заедно”, беше организирана от Българския антарктически институт.

Каракашевото езеро е разположено на 2396 метра надморска височина на територия от 33 дка. Биолози, геодезисти и инструктори водолази се спуснаха в дълбините му с оборудване тежащо 150 кг.

Идеята за почистването е на геодезистът доц. Борислав Александров, който при 3D картографиране на дъното преди години забелязал боклуци. Той е и ученият измерил точната му дълбочина – 7 метра и 19 сантиментра.

„Дошли сме с тази тази цел – да влезем в една доста студена вода, тя е 10 градуса, и да извадим каквото можем”, коментира Александров.

Едновременно със събирането на отпадъци, учените ще направят и изследване. Оборудването на всеки водолаз е 40 кг. Докато те изследват дъното, други полярници събират боклуци от плитките води. В една от изхвърлените консерви е сложен камък, за да потъне отпадъкът на дъното.

Водолазите установяват нещо тревожно – високопланинското езеро е започнало да се заблатява. Учените са установили и дълбока и мека утайка от над един метър и огромен брой водни бълхи.

Предстои сравнение на данните от пробите взети сега и от подобно изследване преди 20 години. На пръв поглед резултатът от човешката дейност е съществен и е възможно съвсем скоро кристално чистите води на езерото да се превърнат в блато.

Пробите от научните изследвания вече са в София и ще бъдат изследвани в лаборатория.