Алена: За много хора чистотата свършва до прага на дома

Алена: За много хора чистотата свършва до прага на дома

За много хора чистотата свършва до прага на дома. Извън него всичко е бунище, коментира пред Вевести.бг  Светлана Тилкова-Алена. Vevesti.bg разговарят с най-известния астролог у нас за кампанията на bTV „Да изчистим България заедно“. 

Алена, заедно със съпруга ти Андрей участвате в кампанията за почистване на България, организирана от bTV, още от самото й начало. Защо?

Да, като се замисля защо ли? Може би защото сме различни от онези наши сънародници, за които чистотата свършва до прага на дома. Извън него всичко е бунище.  Защото обичам природата, а нашата е прекрасна... но как да й се зарадваме с всичките нечистотии, които ни спъват и на балкана, и на полето и на плажовете. Сметища имаше къде ли не и преди демокрацията, но хората сякаш се грижеха повече за личната си хигиена, в дома и около него, за да не се срамуват от съседите си. Сега често си чистят къщите, като изхвърлят боклуците на улицата, особено в малките села и градчета. Идва пороен дъжд и всичко „изтича“ и спира където го е спрял пороят. Безотговорността е повсеместна. Малко са хората, които се грижат за чистота в душата си, около себе си и се стараят да не замърсяват природата.

 

Ще продължим да участваме в почистването, организирано от bTV. Похвално е начинанието, още повече че не е рекламно или спонсорирано в нечий интерес.

„Да изчистим България заедно“ тази година ще се проведе на 15 септември. Избрали ли сте вече къде ще почиствате?

Броени дни след кампанията заминаваме за чужбина. Тази година няма да си избираме място, както предишните две. Тогава след прибирането ни в София чистихме в града и около нас. Ще изчакаме разпределението по места на bTV и ще си изберем къде да се включим. Обещавам да го споделя, пък и ще се види.

Въпреки че в инициативата се включват все повече хора, всяка година има все повече и за почистване. Какво трябва да се случи, за да пази чисто българинът?

Ако не беше жалко, щеше да е смешно. Сякаш някакво съревнование върви в България. Стотици хиляди хора за един ден почистват тонове боклуци, които умишлено някой изхвърля тайно цяла година. Играта е под мотото „Изчисти, ако можеш!“… и боклуците всяка година са все повече и повече. Логиката е необорима, защо някой да плаща такса за сметище и извозване, след като едни наивници – идеалисти ще го изчистят. Душата на българина е затлачена от мръсотия. Няма как, ако душата му е нечиста да е чисто около него. Чувала съм наши приятели, интелектуалци, които категорично отказват да се включат в чистенето, защото „няма какво да им чистя на тези, дето мърсят, аз не изхвърлям боклука си, където ми падне“ – думи, които чувам постоянно. Единственият начин да се научи да пази чисто нашенецът, са глобите. Солени глоби. Дай Боже да се случи!

Младите или старите цапат повече?

Не знам! Без значение дали в големите градове или в малките населени места, и възрастни и млади не се интересуват от факта, че мърсят. Виждала съм млади хора, купили си кафе и закуска, кошчето е до тях, но чашката и опаковката от закуската се хвърлят на тротоара, а те гледат горди от постъпката си и чакат овации. Хора на възраст, които никога не са били в големия град и изпитват стрес, когато вървят по улиците и пресичат булевардите с летящи автомобили, също хвърлят боклука си където им падне, защото така мъстят на неволята си и на злата съдба, причинила им страданието да са сред тази динамика. Защо да не покажат и те отношение? Винаги съм се възхищавала на чистите кътчета из нашата родина, красиви, подредени къщички, дворове с цветя, улички по които ти се иска да ходиш вечно, но вече се броят на пръстите на двете ми ръце с тенденция и те да последват глобалния план „вредим си заради самата вреда и удоволствието, че ще натрием носа на съседа, на правителството и на държавата дори“.

Вижте цялото интервю за Vevesti.bg тук.