Зеленко Зеленков показа на деца защо трябва да събираме отпадъците разделно

Зеленко Зеленков с урок по разделно събиране на отпадъци преди голямото чистене на България

Талисманът на „Да изчистим България заедно” посрещна Мариана Векилска, Жени Марчева и любопитни деца в най-голямото предприятие за обработка на отпадъци у нас

Непосредствено преди най-голямата доброволческа акция у нас – „Да изчистим България заедно”, която ще се проведе на 4 юни, Зеленко Зеленков показа на деца от София защо е важно разделното събиране на отпадъци.

Водещите на „Тази събота” и „Тази неделя” и посланици на инициативата на bTV Мариана Векилска и Жени Марчева доведоха малчуганите при Зеленко, който ги посрещна в най-голямото предприятие за обработка на отпадъци у нас, което се намира край София.

Директорът на предприятието Николай Савов и Зеленко показаха на децата как отпадъците от цялата столица идват за обработка и се разпределят по видове – пластмаса, метал и хартия. След това малчуганите управляваха сами крана, който пренася отпадъците.

Сред помощниците на Зеленко Зеленков беше и Антон Пейчев - експерт от Министерството на околната среда и водите, което е основен партньор на инициативата „Да изчистим България заедно”. „Децата са тези, които правят първата малка крачка към това ние да събираме разделно отпадъците си”, каза той пред малките гости.

Водещите също видяха за първи път какъв e пътят на отпадъците от дома до предприятието за третиране. Мариана Векилска заяви, че е важно децата да видят какво се случва с този боклук и какво става с отделените стъкла, пластмаса, метал и хартия. Да научат как опасните и дори вредни продукти се подготвят да бъдат превърнати в полезни и екологични.

По време на предходните 5 инициативи над милион и 200 хиляди доброволци са участвали в почистването на България. Жени Марчева обясни, че това е огромна сила, която доказва, че българите са отговорни и желаят да живеят на по-чисто и хубаво място. Тя призова всички желаещи да се присъединят към Зеленко Зеленков и доброволците на 4 юни. В голямото чистене утре ще се включат традиционно и популярни българи и обичани лица от екрана, сред които директорът „Новини, актуални предавания и спорт” в bTV Media Group – Венелин Петков, главният редактор на bTV Новините – Гена Трайкова, водещият на „Тази сутрин” Антон Хекимян, водещите на „Преди обед” - Деси Стоянова и Александър Кадиев, чаровната водеща на “COOL…T” Петя Дикова, водещата на прогнозата за времето по bTV Станислава Цалова, топ-репортерът Вяра Деянова, водещият на “120 минути” Светослав Иванов и много други.

 Допълнителна информация за „Да изчистим България заедно”:

Подробности за организираните акции и местата, които имат нужда от почистване, доброволците могат да намерят на сайта на инициативата

Всички, които ще вземат участие в почистването, могат да маркират почистените от тях места на картата на сайта.

В секцията „Ти участваш” на сайта доброволците могат да публикуват и снимки от любимите си моменти, свързани с инициативата.