„Да изчистим България заедно" - какво, кога и защо в интервю за „Тази сутрин"

За първи път в България се провежда национална кампания за есенно почистване.

Лятото е най-отпускарският сезон, а туристите са едни от най-големите замърсители. Именно затова тази година Денят на голямото чистене ще бъде на 16 септември, за да не оставим боклук, който да бъде затрупан под снега и да натравя нашата земя. Искаме заедно да се преборим нашите природни паркове и любими плажове да посрещнат на чисто предстоящата зима.

„В България е възможно да се елеминират боклуците" твърдо вярва мениджърът на кампанията Мария Лазарова. Тя застава зад мотото „Играем чисто. България е един отбор" в интервю пред „Тази сутрин.

Датата 16 септември има за цел да активизира преди всичко и децата точно в периода след дългата им почивка. През 2017 призоваваме институциите за акция по почистването на крайпътните отсечки. Това са едни от най-силно замърсените обекти в страната и за съжаление доста забележими през туристическия сезон, когато хората пътуват.

Много бизнес организации са партньори на „Да изчистим България заедно" традиционно. Инициативата получава особено голяма подкрепа и от частни дарители за общините - до този момент материалните дарения за добрата кауза са на стойност над 350 000 лева. Ясни доказателства, че у нас се изгражда едно гражданско общество, споделя мениджърът.

Нов елемент в кампанията тази година е титлата "Чиста игра". Участниците в Деня на голямото почистване ще разберат по-подробно какво представлява тази награда и със сигурност ще се мотивират да се борят за нея.

Всяко изчистено и маркирано място на 16 септември се брои за точка. Всяка добра практика, споделена на нашата карта, която елиминира боклука по интересен и различен начин след Деня на голямото почистване,  също носи актив на състезателите. Основна цел е да отбележим най-много зелени точки на картата на кампанията!