4

Талисманът на „Да изчистим България заедно” превърна третокласници в посланици на инициативата

С много ентусиазъм и вълнение учениците  от  III „а” клас при столичното Шесто основно училище „Граф Н. П. Игнатиев”  посрещнаха талисмана на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно” и водещия на сутрешния блок по bTV - Антон Хекимян, който е сред посланиците на инициативата. Двамата гостуваха на децата по покана на една от най-активните участнички в голямото чистене през 2015 г. – 9-годишната Андреа. По време на миналогодишната акция тя и семейството й участваха активно и в петте еднодневни акции в рамките на инициативата, като се включиха в почистването и облагородяването на района около езерото Панчарево, местността Златните мостове в природен парк "Витоша", устието на река Ропотамо, както и центъра за настаняване на деца, жертви на трафик и пострадали от насилие „Вяра, надежда, любов“ в София.

„За да изчистим, трябва да сложим ръкавици, да вземем поне 3 чувала с нас и всеки път, когато напълним един, да го слагаме в кофите за боклук, а не да го изхвърляме там, където ни падне. Това е важно, за да остане природата чиста и зелена като Зеленко. Тази година ще се включим всички до един, както и малката ми сестричка Софи, тя също ще търси боклуци”, каза третокласничката Андреа.

С голямо любопитство и интерес учениците участваха в срещата, по време на която Антон Хекимян разказа за положителните резултати от предходните издания на инициативата и сподели любопитни факти, свързани с грижата за околната среда. С посланието, че „всичко започва с една малка стъпка”, децата получиха специални тениски от талисмана Зеленко Зеленков, които обещаха да носят в деня на акцията – 4 юни. В края на срещата класният ръководител г-жа Латинка Парашкевова призова децата заедно да дадат добър пример и пожела: „Зеленко Зеленков да няма работа, а за да няма работа той, ние трябва да сме си свършили нашата.”