Президентът Румен Радев запретва ръкави в „Да изчистим България заедно”

Президентът Румен Радев лично ще се включи в деня на голямото почистване в кампанията „Да изчистим България заедно”. От администрацията на държавния глава се организира и цяла група доброволци, които ще запретнат ръкави на 16 септември в София.

Броени дни преди старта на най-мащабната доброволческа инициатива у нас президентът прие почетен плакет в знак на признателност за подкрепата на институцията и личната си ангажираност със зелената инициатива. Той му бе връчен от Лиляна Боянова – едно от знаковите лица на bTV Новините и посланик на кампанията.

До този момент в цялата страна са организирани над 430 акции за почистване, а сред най-често срещаните локации са паркове, гори и крайбрежията на водоизточници. Това са зони, които посрещат хиляди туристи през лятото, а след активния туристически сезон остават да тънат в боклуци. Именно затова за първи път денят на голямото почистване ще се състои през есента, за да се възпрепятства негативното въздействие, което оказват върху околната среда затрупаните под снега отпадъци.

„Българският парадокс – чисти домове, а замърсена природа. Ако осъзнаем, че българската природа е нашият общ дом, България ще се промени,“ коментира президентът Радев.

Организаторите припомниха, че тази година кампанията има състезателен характер, а денят на голямото почистване бележи началото, а не края ѝ. След това тя ще продължи с амбициозната цел да се постигне трайно решение на проблема със замърсяването. Идеята е да се осъществят по-дългосрочни резултати, а именно поддържането на чистотата на околната среда, установяването на добри практики за генериране на т.нар. нулев отпадък, образованието и възпитанието на по-младите в грижа за природата.

„Вярвам, че когато сме обединени, можем повече. Нека бъдем един отбор и на 16 септември за изчистим България заедно,“ призова с усмивка Лиляна Боянова.

Повече за кампанията: http://daizchistim.bg/za-kampaniqta/