4

През 2015 г. инициативата "Да изчистим България" ще се състои на пет различни дати

Най-голямата доброволческа кампания в България и социална активност на bTV разширява мащаба си. През 2015 г. едноименната кампания се преименова в "Да изчистим България заедно". За първи път от началото на кампанията, датите за почистване тази година ще бъдат не една, а пет. Петото издание на инициативата включва организиране на 5 еднодневни акции за почистване на най-уязвимите населени и водни зони, областни администрации, общини и регионални институции, отговорни за опазване на природните богатства на страната.

Гражданите могат да започнат участието си в кампанията, като почистят около домовете си, междублокови пространства или на специално оказани места от съответните общински институции.

Тази година акциите за почистване ще стартират на 10 май  - Европейски ден за почистване. Акцент в този ден ще бъде почистването на зони в населените места, които са останали извън обсега на традиционите пролетни почиствания, организирани от общините – междублокови пространства, замърсени улици и градини.

Петте акции са организирани в синхрон с различни тематични поводи:

10 май - замърсени зони в рамките на населените места  - Европейски ден за почистване
17 май - места за отдих и спорт в близост до населените места – Ден на българския спорт
31 май - детски площадки в населените места -  във връзка с 1 юни Международен ден на детето
7 юни - защитени територии, национални и природни паркове – във връзка с 8 юни Национален ден на природните паркове
27 юни - река Дунав, както и речни корита и водоеми в цялата страна –  във връзка с 29 юни Международен ден на река Дунав

Основен партньор на проекта е Министерството на околната среда и водите (МОСВ), чрез Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда, което подкрепя усилията на всички общински и областни администрации за участие в кампанията.

За пръв път през 2015 г. кампанията подкрепя две международни инициативи – Let’s do it и Lets Clean up Europe. Новост в "Да изчистим България заедно" ще бъде и интерактивната карта на кампанията, достъпна чрез новото мобилно приложение, на която ще бъдат отбелязвани почистените от доброволците зони.

Пратньори на кампанията са и ЕСРИ България, които ще предоставят възможност на доброволците тази година да използват мобилно приложение, за да отбележат местата, които са почистили. Хората, които желаят да следят развитието на кампанията или да станат част от нея ще могат да се информират от официалната страница на инициативата daizchistim.bg, както и от рубриките и темите в различните телевизионни и радио предавания от семейството на bTV Media Group.

Слоган на кампанията тази година е "Спри порочния кръг", като комуникационната кампания ще визуализира по любопитен начин най-разпространените порочни и безотговорни дейности, свързани със замърсяване на населените места и природата. Цялата е да провокираме обществена нетърпимост към замърсители. За да се засили образователния елемент на инициативата, ще бъдат включени и комуникация на полезни съвети и практики.

Информация за "Да изчистим България"

На 12 май 2012 г. под егидата на bTV цяла България се обедини в името на една кауза: Да изчистим България за един ден, да направим страната си по-чиста и красива!

Оттогава насам кампанията "Да изчистим България за един ден!" е най-големият доброволчески и обществен  проект, предприеман досега у нас. Инициативата е част от глобалното гражданско движение Let’s Do It World, което започва през 2008 г. в Естония.

В подкрепа на световната инициатива всяка година bTV Media Group успява да обедини водещи компании, граждански организации и институции от цялата страна да приемат кампанията като своя лична кауза. Създаде се национална партньорска мрежа за организация на кампанията. В нея всяка година се включват над 2500 бизнес организации от всички сектори на икономиката, всички 28 областни администрации и 264 общини, президентската институция и няколко министерства.

От началото на кампанията през 2011-а година досега, въоръжени с ръкавици и чували, България чистиха близо 1,1 млн. (1 065 000) доброволци. Всяка година участниците в кампанията "Да изчистим България за един ден!" са сред най-активните доброволци на Балканския полуостров и сред първите в света.

  • 270 тона са извозените отпадъци в кампанията на bTV за почистване на Дунав
  • Заедно чистим днес крайбрежието на Дунав и реките на България
  • Над 1165 тона отпадъци събрахме от защитените зони
  • Хиляди доброволци се включиха отново в "Да изчистим България заедно"
  • Над 500 тона отпадъци събрахме от защитените територии днес
  • Близо 900 тона боклук почистихме от детските площадки (ОБЗОР)
  • Чистим детските площадки заедно (ОБЗОР към 12.00 часа)
  • Да изчистим детските площадки заедно!
  • Близо 3300 тона отпадъци изчистихме заедно от местата за отдих и спортните площадки
  • Втори ден на "Да изчистим България заедно"