Поли Гергушева за семейството, мисията ѝ в „Да изчистим България“ и журналистиката като начин на живот

Поли Гергушева за семейството, мисията ѝ в „Да изчистим България“ и журналистиката като начин на живот

„Водещата на COOL..T по bTV Поли Гергушева е нетипичното популярно лице от екрана. Толкова е разговорлива, толкова й е чуждо всякакво маниерничене, че си е истинско удоволствие да ти е събеседник. С еднаква откровеност говори както за работата си, така и за личния си живот. Разбрала е истината, че ако нищо не криеш, си безинтересен на жълтите медии.“ – споделя Пепа Йорданова от „Всичко за семейството“ след срещата си с Поли. Вижте част от техния разговор за допирните точки между модата и телевизията, за важните обществени каузи като „Да изчистим България заедно“, за значението на красотата и други любопитни и лични теми, които ни дават възможност да опознаем журналистката отблизо.

Как ще мине ваканцията, кое е твоето място за релакс?

За трета година това е северното ни Черноморие и по-специално село Тюленово. Там няма обособен плаж, но можете да видите едни от най-красивите скали и пещери, в които някога наистина са живели тюлени. Наоколо има прекрасни плажове, които ти дават спокойствието да почиваш без много хора, заведения и глъч. Ако ни доскучае, има толкова интересни места - археологическият резерват Яйлата, дворецът в Балчик, нос Калиакра. С моя приятел сме там около 2-3 седмици, като през това време винаги ни гостуват и приятели.

Успяваш ли да изключиш и да не мислиш за работа?

Разбира се, че тези моменти ги има. Но, честно казано, не гледам на работата си като на нещо, което адски ме натоварва и трябва да се изключа от него. Нашата е много динамична, непрекъснато се запознаваме с нови хора и пътуваме на различни места. Това не може да ти тежи. Ти или си такъв човек, или просто не се захващаш. Никога не съм си представяла, че ще работя в офис от 9 до 5 и непрекъснато ще си гледам часовника. Това не съм аз. Обичам разнообразието и да разказвам истории. Да срещам зрителите с хора, които иначе не могат да срещнат. Да ги водя на места, които иначе няма как да посетят.

Ще има ли промени в новия сезон на предаването, кога се връщате в ефир?

Връщаме се на 14-ти септември - денят, в който ще чистим България заедно. Денят ще е по-специален за мен тази година, защото за първи път като посланик на кампанията "Да изчистим България заедно" ще се включа в голямото чистене веднага след края на първия ни брой. А по него работим още от сега. Имаме страхотни идеи.

Възпитание или строги правила с наказания?

Аз не виждам наказания за хора, които не пазят чисто. Не познавам нито един човек, глобен за нещо подобно. Време е това да се промени. В Германия, например, има правила за всичко - от къде и как да изхвърляш боклука до в кои часове да пускаш пералня, за да не шумиш на съседите. Защо другаде може, а при нас не може? С останалите посланици на "Да изчистим България заедно" се стремим да повлияем на възпитанието на хората чрез примера, който даваме. Това е нашата мисия. Затова тази година инициативата е с по-широк обхват и преминава под мотото "Да дадем добър пример". Всеки може да участва както прецени - с почистване, облагородяване, залесяване. Тази година инициативата е насочена преди всичко към децата, които до 5 септември могат да участват и в конкурса за плакат "Добрият пример". Лятната ваканция е чудесно време да проявят творчеството и въображението си в името на добрата кауза. Вярвам, че много от тях ще се включат.

Имаше ли притеснения да седнеш на стола на Петя?

Имах притеснение само как ще ме възприемат хората в новата роля. За тези пет години в телевизията осъзнах, че зрителят иска не само да си вършиш работата качествено, но и да те харесва като човек. Ако не му станеш симпатичен и не те припознае като близък, няма да те гледа дори да правиш най-добрите интервюта. Аз и Петя сме изключително различни и между нас не бива да има сравнения, още повече, че нейният професионален опит е много по-голям от моя. И тя, и аз носим своя заряд и енергия за предаването, но по различен начин. Малко преди първия ми ефир тя ми каза "отпусни се и се забавлявай". Следвам този съвет.

Водещият участва ли в избора на гости и теми?

В COOL..T водещият има основна роля. С продуцента Емо Дилчев заедно обсъждаме кои да са темите и гостите ни. Внимателно преценяваме в конкретната седмица коя е личността, от която се интересуват най-много хора, заедно обсъждаме как да бъдат направени репортажите, подготвяме и разговорите в студиото. Ние сме един екип, а аз винаги съм обичала да работя в екип. Ролята ми не е да съм само водещ, продължавам да правя репортажи. Да бъдеш водещ има своите предимства, особено сега, когато високите технологии в новото студио ни позволяват буквално да пренесем зрителите на мястото на събитието. Но ако трябва да съм абсолютно откровена, за мен работата на репортера е по-вълнуваща. Тръпката да си някъде, където събитията се развиват всяка секунда и всичко е непредвидено, е незаменима.

Какви са спомените на Поли Гергушева от участието ѝ в конкурса "Мис България", кои световни знаменитости са я изненадали най-много по време на интервютата ѝ с тях, кой е мъжът до нея и на какво би искала да научи децата си някой ден - цялото интервю с чаровната водеща и репортер на bTV четете в новия брой на в. „Всичко за семейството“.