20

Паметникът на Незнайния войн в Хасково заблестя от чистота

Днес започна почистването на паметника на Незнайния воин в центъра на Хасково. Проектът е съвместен между професионален екип от фирма Керхер и община Хасково. Услугата не струва нищо на бюджета на общината, а крайният ефект е поразителен.

Методът на почистване е изцяло щадящ и екологичен, каза ръководителят на проекта Христо Мамаров. Камъкът се обработва само с пара на 150 градуса, почти без налягане, като за почистването се разчита основно на температурата. Този начин е подходящ за градска среда.

Почистването на паметника на Незнайния войн в Хасково е част от международната програма на фирма Керхер за опазване на културното наследство, която действа вече 40 години и до момента има осъществени 160 проекта в цял свят. Почистването му ще отнеме ден и половина, но заедно с прилежащите части, работата ще приключи в рамките на три дни. Днес до Рим, Париж и Рио се нареди и Хасково, отбеляза Евгения Керемдчиева, маркетинг- мениджър в Керхер България. У нас  фирмата вече има три почистени паметника – в София, Пловдив и  Бургас. 

Паметникът на незнайния войн в центъра на Хасково е построен през 1927 година. За откриването му в града пристига лично цар Борис III със своя антураж и целия състав на тогавашното правителство с министър – председател Андрей Ляпчев и министрите, в това число и Атанас Буров. Във фундамента на паметника е положена капсула на времето. Паметникът се състои от четири фигури, символизиращи трите вида родови войски и командния състав на Българската армия и централна фигура на войник на пост, който е обърнал главата си към Македония. През октомври миналата година при детска игра една от главите на войниците бе отчупена. Месец по-късно екип скулпторът Петър Александров и реставраторът Мико Чанков я реставрираха. Тогава специалистите казаха, че паметникът се нуждае професионално почистване и от фиброфобизация, която да го предпази от външни влияния.