„Не може да сме просто наблюдатели, а трябва да сме будни и дейни човеци, които реагират“

„Не може да сме просто наблюдатели, а трябва да сме будни и дейни човеци, които реагират“

"Не може да сме просто наблюдатели, а трябва да сме будни и дейни човеци, които реагират“, каза пред „168 часа“ топ боксьорът Кубрат Пулев. Посланикът на кампанията „Да изчистим България заедно“ сподели в интервюто мотивацията си да се включи в най-мащабната доброволческа инициатива у нас, за усилените си тренировки преди мача с Хюи Фюри на 27 октомври в София и за прекратяването на договора си със „Зауерланд“. Вижте какво разказа Кобрата за любовта си към България, за семейството си и за бъдещите си планове.

 

- С какво ви спечели като посланик кампанията "Да изчистим България заедно"?

- С това, че има смисъл. Да изчистим България за един ден е минимумът. За мен е много важно не само да изчистим България, а да я пазим чиста. Не може за един ден да бъдем за пример, а после да цапаме цяла година. Иска ми се българинът да има културата да не прави мръсотия и да научи и децата си на същото. Познавам много хора, мои приятели, умни и възпитани, които въпреки всичко нямат нужната култура. Това опира и до интелект. Трябва да са покаже на всички. Да се извика: "Пазете тази България, пазете природата чиста". Вярвам, че това ще стане след време. Затова застанах зад тази кампания.

- Държите ли да бъдете добър пример за всички?

- Не мога да бъда и да искам. За съжаление. За мен е по-важно нещата да се променят към по-добро. В случая аз не съм толкова важен. Опитвам се да бъде деен, социален и отговорен. На първо време трябва да се достигне да осъзнаване, че нещата не се случват по най-добрия начин у нас. Естествено, върви се към подобряване. Но трябва да е по-бързо. У нас хората не живеят добре, а сме на райско кътче и трябва да се грижим за него. Не може да сме просто наблюдатели, а трябва да сме будни и дейни човеци, които реагират. Иска ми се да сме по-непримирими.

 

- Вие сте всеизвестен родолюбец, но какво мислите за опита за поставяне на рекорд на Гинес за най-голямо българско хоро на Рилските езера? Изражда ли се национализмът в някаква показност и излишна демонстрация?

- Далече сме от прекаляването. Смятам, че трябва да има повече демонстрации на национализъм. По този начин българинът ще заобича България и себе си, защото ние обичаме всички други, ние сме чуждопоклоници. Обичаме всичко вносно, а мразим нашето. Всичко наше е лошо. Тоест, ние се мразим сами. Зависи от нас да живеем по-добре. Първо трябва да започнем да се обичаме. Да се влюбим в себе си и точно тогава ще си обърнем внимание.

Човек няма как да преуспее, когато не се харесва и е отчаян. Трябва да вярва в себе си и рано или късно ще бъде щастлив. Такива са законите на вселената. Национализмът изобщо не ни е в повече, даже е малко, а той ще ни измъкне от калта, в която сме затънали. В САЩ техният национален флаг е на всяка улица, а на всяко държавно учреждение има по няколко. А тук там, където трябва да има, виси по едно мръсно и кално знаме, на което си личи, че никой не му обръща внимание. Така, както и на всичко друго.

- Последните дни почитателите ви се вълнуваха и от вашата почивка това лято? Действително ли с половинката ви Андрея си отдъхнахте за седмица в Барселона в къщата на Меси?

- Бях в цяла Испания. Преди това бях на лагер в Майорка с треньора ми. После с Андрея бяхме в Барселона. Не знам на кой е била точно къщата. Такива подробноти не ме интересуват. Обичам България и бих искал да почивам повече у нас, но за съжаление все още страната ни не показва нужното ниво, за да може човек да се наслади на една уникална почивка. Нито обслужването отговаря на очакванията, нито цените на това, което се предлага. Единици са местата, които си заслужават. За мен отношението е важно и след като дори за мен на е недостатъчно ниво, какво остава за другите хора.

- Какво искате да ви се случи оттук-нататък?

- За съжаление в семеен план все още не съм добър пример, като говорихме за примерите. За щастие имам време и смятам, че съм в супер възраст. Доста поумнял съм и съм готов. Тепърва ще ми предстоят тези важни стъпки в живота. И това искам да ми се случи.

Също така не веднъж съм казвал, че искам да донеса световната титла на България и това да остане в историята.

Естествено, също така искам всички мои близки да са добре и да са щастливи. И желая да видя България една прекрасна и уникална държава с щастливи и усмихнати хора. Ако зависи от мен, така ще бъде.

Цялото интервю с Кубрат Пулев във в. „168 часа“ може да видите тук.