Над 30 координатори ще помагат на доброволците на „Да изчистим България заедно“

Над 30 координатори ще помагат на доброволците на „Да изчистим България заедно“

bTV започна онлайн курс за обучение на новите стажанти на инициативата в цялата страна  

Повече регионални координатори ще подпомагат организацията, логистиката и комуникацията с доброволците на 14 септември, когато ще се проведе деветото издание НА най-мащабната гражданска инициатива у нас „Да изчистим България заедно“. За разлика от миналата година, когато част от стажантската програма на bTV станаха 20 студенти, през 2019-а координаторите са над 30. Идеята е по-големият им брой да допринесе за реализацията на многобройните дейности, свързани с разширяването на обхвата на тазгодишната инициатива и новите възможности за облагородяване на околната среда чрез даване на добър пример. Координаторите ще влязат в ролята на местни лидери на общностите, които ще се включат в голямото чистене, като за големите градове в страната са предвидени по-големи екипи.

В рамките на новата стажантска програма на „Да изчистим България заедно“, до 10 септември координаторите ще преминат онлайн обучение с едни от най-добрите специалисти в организиране, провеждане и популяризиране на доброволчески акции. С лекции в уебинарите ще се включат доказани професионалисти както от bTV, така и от партньорската мрежа на инициативата (правителствени и неправителствени организации, представители на бизнеса, медиите и др).

Стажантската програма, която се проведе за първи път през 2018 година, е организирана съвместно с Министерството на младежта и спорта и Националното представителство на студентските съвети, като целта й е да насърчи младите хора да работят за общественополезни и социални каузи.

Темите на поредицата от уебинари включват най-важните елементи в организацията на национална доброволческа акция, как се осъществява комуникацията с партньори, как се ангажират и мотивират доброволци в различните комуникационни канали, как се развива социално-отговорен бизнес и други. След края на обучението си младежите ще получат сертификат и финансово възнаграждение от bTV, а работата по „Да изчистим България заедно“ ще им донесе и безценен практически опит.

На 14 септември 2019 г. България ще даде старт на второто издание на Световния ден на почистването, което ще завърши в Хавай през нощта на 21 септември. В глобалната инициатива миналата година се включиха стотици социално отговорни кампании от 159 държави и милиони хора от всички краища на света. И тази година кампанията „Да изчистим България заедно” се провежда в подкрепа на най-мащабната гражданска инициатива World CleanUp Day.

През 2018 година инициативата събра рекорден брой доброволци – над 400 000 хиляди.