„На добър път сме, след като има такива кампании, и вече сме готови да се променим към по-добро“

„На добър път сме, след като има такива кампании, и вече сме готови да се променим към по-добро“

„На добър път сме, след като има такива кампании, и вече сме готови да се променим към по-добро“, сподели пред Flashnews Chef Андре Токев. Посланикът на кампанията „Да изчистим България заедно“ и единствен носител на Global Masterchef Degree за Източна Европа сподели в интервюто за мотива си да стане част от най-мащабната доброволческа инициатива у нас, както и за наблюденията си за чистотата на столицата. Вижте какво още разказа Chef Андре Токев за българската природа, за MasterChef и за най-новия си проект "Ловци на храна".

- Защо се присъединихте към кампанията „Да изчистим България заедно“? С какво ви спечели каузата?

- Защото за мен е важно България, с тази хубава природа, която да бъде чиста, да бъде още по-атрактивна страна за българи и чужденци.

- Мислите ли, че личният пример помага в подобни кампании, и доколко това е въпрос на вътрешно убеждение?

- Аз мисля, че всеки човек трябва да допринесе за дадена промяна, не да обвиняваме трети или четвърти човек. Когато искаме нещо да се промени, трябва да участваме.

- Мнозина смятат, че чистенето е ангажимент на държавата…В крайна сметка, нали затова плащаме данъци. Вие какво мислите?

- От нас тръгва – как ще сортираме отпадъците, как ще ги изхвърляме, когато видим една хартийка хвърлена на земята, не да я подритнем и отминем. А да я вземем и да я изхвърлим. Всеки трябва да прави нещата както трябва, а не да търси вината в някакви институции. Наистина държавата има своите функции, но ако уважаваме хората, които се занимават с това, тогава нещата ще се случат. Те и се случват – в сравнение с България преди 20 години, когато имаше цели полета в боклуци и хартии, сега страната е много по-чиста и подредена. Сега всеки иска да живее по-чисто и по-подредено. На добър път сме, след като има такива кампании и вече сме готови да се променим към по-добро.

- Смятате ли, че столицата е чиста? Какво не ви харесва в този смисъл в местата, които посещавате?

- Според мен в сравнение с преди, както казах, е много по-чисто. Има още какво да се оправя, но процесът изисква време. Нещата не могат да се променят с магическа пръчка. Затова всички трябва да участваме в промените. А не да си изхвърляме боклуците в гората, когато никой не ни гледа. Това не зависи от правителството, а си зависи от нас, които не мислим за околната среда. Но аз смятам че сме на добър път и резултатът ще е позитивен и ще достигнем до правилното мислене.

Цялото интервю с Шеф Андре Токев за Flashnews можете да прочетете тук.