Колко българи се включиха в голямото чистене?

Мениджърът на кампанията, Мария Лазарова, поздравява всички, които в събота вдигнаха боклук, който не са изхвърлили самите те.

Със съжаление Мария се съгласява с Антон Хекимян, че дори в центъра на столицата е много замърсено и че общините сами по себе си не могат да се погрижат за всичко. За сметка нова активността от страна на доброволците беше впечатляваща.

Тази година „Да изчистим България заедно" постави още два нови рекорда - най-дълбоката и най-високата точка в рамките на кампанията бяха почистени. 

Водолази се гмуркаха до 20 метра дълбочина по протежение на отсечката от Централния плаж във Варна до Рибарското селище край град Варна. Професионалистите успешно се пребориха с чудноватите боклуци, намерени на морското дъно. На 2290 метра надморска височина чистиха ветераните от Планинската спасителна служба и служителите от Природен парк Витоша - Морените зад Черни връх.

Враца е областта с най-много доброволци. А Плевен постави своебразен рекорд - участваха с 5000 човека повече от традиционния им брой. Западната част на България - например връх Ком - постигна също страхотни резултати в почистването.

Извозването на боклука вече приключи благодарение на добрата работа на институциите, отговорни за това, и доброволците, които безпрецедентно се включиха. А Министерството на околната среда и водите до последно подкрепяше общините.

Тази година Денят на голямото почистване беше само началото. Продължаваме да споделяме добри практики и да Ви насърчаваме да се грижите за околната среда.