6

Интерактивна образователна инсталация кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

В Световния ден на рециклирането, 18 март, един от водещите мобилни оператори представи първата по рода си интерактивна образователна инсталация за намаляване на електронните отпадъци и насърчаване на рециклирането им. „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” ще посреща минувачите на площад „Света Неделя“ в София до края на март, където всеки посетител ще може да се запознае с пътя на електронните устройства – от производството до края на жизнения им цикъл. Както и да подпомогне каузата на телекома, като предаде за рециклиране своите стари и неработещи дребни устройства или кабели.

„В подкрепа на активната ни комуникация за отговорно отношение към технологиите, създадохме тази инсталация, за да покажем по ангажиращ и въздействащ начин какво се случва с електрониката, когато спрем да я използваме и защо тя не бива да попада в природата. Така се надяваме да докоснем не само любознателността, но и емоциите на хората, с което да насърчим устойвичия начин на живот и с общи усилия да намалим замърсяването от електронните отпадъци“, каза по време на откриването Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“ в компанията.

Проектът е част от дългогодишните усилия на телекома да минимизира негативния отпечатък от електронните отпадъци. Инициативата цели да стимулира отговорното отношение на обществото към природата и да провокира реални действия у възможно най-много хора. Тя се осъществява с подкрепата на Столична община.

"Днес е Световният ден на рециклираното и аз се радвам, че вие ни напомняте за него с тази интересна и образователна инсталация. Всяка кампания, която информира и създава култура на отношение към отпадъка като ресурс, е важнасподели Надежда Бобчева, заместник-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване" на Столична община по време на събитието.

"Управлението на отпадъците е изключително сложен процес, в който Столична община е поела сериозен ангажимент. Успешното управление на отпадъци обаче е възможно само при условие, че изградим работещо взаимодействие между община, граждани и бизнес. А промяната на нагласите по важни за града зелени теми като рециклирането се гради на комуникационни и образователни кампании в градска среда, с които да информираме и ангажираме жителите на столицата.”  

 

Цветната инсталация наподобява огромно шкафче – препратка към шкафа със стари устройства и кабели, който всеки има в дома си. Посланието към посетителите е да се замислят колко неработеща техника и кабели държат вкъщи и вместо да се „затрупват“ или „омотават“ с тях – да ги рециклират. До края на март всеки може да стане част от каузата за по-чисто бъдеще, като предаде ненужните си дребни електроуреди в специално изградените чекмеджета за събиране на електронни отпадъци. Те са оборудвани и с кантар за претегляне, който изчислява колко въглеродни емисии се спестяват от правилното им третиране.

Дизайнът отвън се допълва от любопитни факти за електронните отпадъци, събрани в т.нар „Музей на електронните отпадъци“, както и седящия „кабелен човек“, направен от 350 метра стари кабели, който пита минувачите какво са направили със стария си телефон, след като са си купили нов.

Влизайки в инсталацията, посетителите могат да научат какво се случва с електрониката, след като излезе от употреба и попадне в природата, както и отговора на въпроса „Защо е важно всички електронни устройства да се рециклират?“ с конкретни примери за вредното им въздействие върху околната среда. А впечатляващата смартфон „дисекция“ показва ценните материали, съдържащи се в устройствата, които потребителите най-често сменят.

Електронният отпадък е най-бързо растящият вид отпадък в света

Излязлата от употреба техника официално оглавява класацията на най-бързорастящия вид отпадък в света. Само за една година глобално се изхвърлят над 50 милиона метрични тона устройства, като едва 17% от тях се рециклират, по данни на Global E-waste Monitor. Електрониката, която хората складират или изхвърлят неправилно в общия отпадък, се разгражда с години и отделя вредни и токсични вещества. Попадайки в почвата, въздуха и водата, те създават рискове за здравето и живота ни. От друга страна, тя съдържа ценни изчерпаеми ресурси като злато, мед и алуминий, които, ако бъдат рециклиран, могат да получат „втори живот“ и да се преизползват за производството на друга техника.

Амбицията на телекома е до 2028 г. да предотврати попадането на 127 000 кг. електронни отпадъци в природата, а само през миналата година компанията успява да предотврати попадането на 27 233 кгелектронни отпадъци на сметището. Съществен принос за това имат програмите като „Рециклирай и спести“, които мотивират потребителите да се освободят от ненужните си устройства. Както и мащабните комуникационни кампании за популяризиране на устойчивия начин, сред които е „Зелената кауза“. Тя помага на хората да водят по-екосъобразен живот, предоставяйки им малки и лесни стъпки за намаляване на негативния си отпечатък върху природата.

Образователната инсталация ще посреща деца и възрастни на пл. “Света Неделя“ в София до края на март, които могат да предадат ненужни устройства, а през следващите месеци 3-метровият интерактивен куб ще обиколи различни локации в страната.