7

Инициативата "Да изчистим България заедно" стартира официално с национална среща на партньорите

Близо 20% от общините в страната са повишили активността си в кампанията от началото й до 2015 г., показва географски информационен анализ, изготвен на база на фактическите данни от картата на инициативата

Университетската ботаническа градина в София стана домакин на първата национална среща на партньорите на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно”. Любимите лица от ефира на bTV заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, представители на Министерството на земеделието и храните и това на младежта и спорта, областни и общински администрации, неправителствени организации, бизнеса и медиите дадоха старт на кампанията за голямото чистене, което ще се състои на 4 юни.

Близо 20% от общините в страната са повишили активността си в инициативата от старта й до сега, стана ясно по време на срещата. С най-голям ръст на активността са общините София и Варна, като тенденция на нарастване е отчетена на територията на 22 от 28 области у нас. С най-добри постижения по този показател са световните рекордьори в глобалното гражданско движение Let’s Do It World от област Силистра, както и общините от областите Габрово, Смолян, Пазарджик, Враца, Разград, Перник и Плевен.

„Повишаващата се активност на доброволците в инициативата говори за настъпваща промяна в навиците на българското общество. Това е сериозен напредък и ни мотивира да продължаваме напред. Като най-голямата телевизия в България, bTV има сериозната отговорност да продължава да превръща гражданите от доброволци за един ден в неизменни посланици на идеите на кампанията”, коментира по повод обявените резултати Павел Станчев, главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

По време на срещата бяха обявени и първите акции, които ще бъдат организирани в защитени територии и скъпи за българите места като пещерата Леденика,  района около хижа Беласица в местността Илиевска нива, историческата местност Момина скала във Витоша, Кирилова поляна над Рилския манастир, Арбанашкото плато край Велико Търново, Хайдушките водопади в близост до Берковица, Аладжа манастир до Варна и много други, с които доброволците ще могат да се запознаят на сайта на инициативата - daizchistim.bg.

„Сигурен съм, че на 4 юни заедно ще напишем една различна добра новина - за всички нас, за българската природа и за света, в който живеем”, каза по време на срещата Венелин Петков, директор „Новини, актуални предавания и спорт” в bTV Media Group.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева допълни, че като основен партньор на инициативата МОСВ ще осигури 40 000 комплекта чували и ръкавици за нуждите на доброволците, както и ваучери за гориво в размер на близо 80 000 лв. И тази година от министерството се ангажираха транспортираните до депата отпадъци по време на голямото чистене да не бъдат облагани с такси.

В рамките на срещата едни от най-обичаните лица от ефира на bTV и водещи на събитието – Станислава Цалова, Емил Чолаков, Мариана Векилска, Деси Стоянова и Александър Кадиев, призоваха партньорите и гражданите за активно включване в инициативата. Специален гост на събитието бе и талисманът на „Да изчистим България заедно” – Зеленко Зеленков, който ще мотивира деца и доброволци от цялата страна да участват в акцията по почистване.  

Информация за „Да изчистим България”

На 12 май 2012 г. под егидата на bTV цяла България се обедини, за да изчистим България за един ден, да направим страната си по-чиста и красива!

От тогава насам „Да изчистим България” е получила подкрепата на повече от 1 209 675 доброволци от цялата страна. За същия период, по данни на екоминистерството, в рамките на националното почистване на България са събрани 76 990 тона отпадъци.

Инициативата „Да изчистим България” е най-големият доброволчески и обществен  проект, предприеман досега у нас. Тя е част от глобалното гражданско движение Let’s Do It World, което започва през 2008 г. в Естония.

В подкрепа на световната инициатива всяка година bTV Media Group успява да обедини водещи компании, граждански организации и институции от цялата страна да приемат кампанията като своя лична кауза. Създаде се национална партньорска мрежа за организация на кампанията. В нея всяка година се включват над 2500 бизнес организации от всички сектори на икономиката, всички 28 областни администрации и 265 общини, президентската институция и няколко министерства.

Тази година организацията и координацията на съвместните дейности ще бъде координирана от Национален доброволчески център. На телефон 0700 112 05 доброволците в него ще предоставят информация на всички партньори и граждани, които искат да се включат в почистването на 4 юни.

Ежегодно участниците в кампанията "Да изчистим България заедно" са сред най-активните доброволци на Балканския полуостров и сред първите в света.