Илюстраторът Милена Радева: Сред рисунките, които получихме, има и дигитални

Илюстраторът Милена Радева: Сред рисунките, които получихме, има и дигитални

Милена е част от журито на детския конкурс "Добрият пример" в рамките на кампанията "Да изчистим България заедно"

Милена Радева се присъединява към журито на детския конкурс "Добрият пример" – като човек и като професионалист, защото вярва в потенциала на детското творчество и смисъла на каузата "Да изчистим България заедно", а любовта към илюстрациите е предопределила професионалния ѝ път.

Снимка: Евгений Милов

Милена завършва специалност "Илюстрация" в Националната художествена академия в София. През 2017 г. защитава докторска дисертация в същата област. Повече от 10 години работи като илюстратор на свободна практика с автори и издатели от САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и др. Успява да наложи личния си стил и техника, вече има над 120 илюстрирани книги в цял свят, но остава да живее и работи в България.

През 2017 г. създава единствения по рода си сайт – "Българска илюстрация", чийто фокус са родните илюстратори и техните произведения, давайки шанс на мнозина нейни колеги безвъзмездно да представят творчеството си.

Какви са рисунките, пристигнали за конкурса до момента?

Милена: "До момента сме получили много различни творби. Някои от тях са видимо на много малки деца, което ме изненадва доста приятно, тъй като установявам, че и най-малките са заинтригувани от кампанията. Имаме най-различни примери - от стандартните рисунки с акварел, темпера и молив до дигитални рисунки на доста малки деца."

Има ли грозна детска рисунка?

Милена: "Има неопитна детска рисунка. При децата грозно и грешно няма, това е виждане на родителите. Децата са изключително искрени и директни. При тях това, което мислят, е това, което виждат, което казват и правят."

Повече за конкурса и за самата Милена разберете от видеото тук.