8

Най-добрият приятел на човека е отговорен, с голямо сърце и... зелен!

Снимката му е разлепена в метрото. Но не е издирван престъпник!
Има негови рекламни пана в подлезите из София. Но не е актьор от нов филм.
Напоследък често ходи при децата в училище. Забавен и търпелив е.  
Появява се по телевизията. Камерата го обича.
Веднъж ме изненада в офиса. Разбира се, приятно.
Гушна ме, после си направихме най-якото селфи.

Сърцето му е по-голямо от това на синия кит. А трябва да знаете, че в синия кит тупти мускул с тегло 600 кг. Не бих се учудила, ако скоро сложат негова снимка в речника срещу думата "сърдечен". Това голямо сърце го прави безкрайно грижовен към другите и към природата. Защото, когато егоизмът не ти е чужд, се интересуваш не само от хората, но и от животните и чувствата на цветята. А той се интересува дори от състоянието на найлоновите чували, гумените ръкавици и железните гребла! Странно, но прекрасно, нали?!

Леко закръглен е, но едва ли е от нездравословно хранене. По-скоро от уважение към приятелите и добронамереност. Съседките и колежките му много го обичат и постоянно го черпят със сладкиши. А той е с толкова мека душа и така добре възпитан, че не умее да отказва. Приема с благодарности парчета плодова торта, кошнички с канелени кифлички и ванилови мъфини с глазура. Веднъж му подариха цяла огромна купа със зелена салата, наръсена с ядливи цветя, просто защото беше почистил пред входа на блока.

Той е Зеленко Зеленков - талисманът на инициативата "Да почистим България заедно". 

Срещнах се с него да пийнем зелено смути и нямаше как да не му задам няколко блиц въпроса.

Любимо хоби?

„Превърнах страстта си към чистотата в професия. С всеки следващ ден вдъхновявам хората да бъдат по-отговорни за един по-чист и по-красив живот. Свят, където цари чистота и свобода.”

Какви хора харесваш?
„Чистофайници.”

Имаш ли много приятели?
„Да. Приятели са ми всички, които няма да си изхвърлят празната бутилка в планината и няма просто да подминат смачкана картонена кутийка от кафе на плажа.”

Основно кредо?

„Всичко е възможно, стига да сме единни.”

Как си представяш България след година, две, а след десет?

„Чиста, блестяща, красива.”

Ако и вие искате да срещнете Зеленко, или просто зеленият цвят ви успокоява и ви създава асоциации за чистота и природа, излезте на 4 юни от дома си и се включете в инициативата "Да изчистим България заедно". Зеленко може и да ви навести, да ви поздрави, а защо не и да започнете нещо ново на чисто - за вас и за децата ви.