9

Голямото почистване на планетата започва от България на 14 септември

След като през 2018 г. отбеляза рекордна активност от самия си старт, най-мащабната национална доброволческа инициатива – „Да изчистим България заедно”, ще обедини за девети път институции, неправителствени и бизнес организации и доброволци в името на каузата за по-чиста околна среда. Под егидата на bTV Media Group, голямото чистене на България на 14 септември 2019 г. ще даде старт на Световния ден на почистването, което ще завърши в Хавай през нощта на 21 септември. В глобалната инициатива миналата година се включиха 159 държави и 36 млн. души от всички краища на света.

Като част от глобалното гражданско движение „Let’s Do It World”, през 2018 г. „Да изчистим България заедно” обедини рекордните 409 073 доброволци около идеята за по-чиста околна среда. Постижението подобри рекорда на инициативата от 2013 г., когато около 375 000 се включиха в голямото чистене. Общата почистена площ от доброволците у нас в рамките на миналогодишната акция  е 1 770 000 кв. м.

Въз основа на постигнатите резултати bTV Media Group беше отличена за четвърта поредна година с престижната награда „Зелена медия“ - част от националния конкурс „Най-зелените компании в България“.

„Щастливи сме, че bTV е зелената медия на България. Но това признание е най-вече за всички над 400 000 доброволци, които се включиха в „Да изчистим България заедно“ през 2018 година и допринасят за зеленото бъдеще на страната ни. Вярваме в силата на добрия пример и успеха ни като един голям отбор и на 14 септември тази година“, коментира Мария Лазарова, мениджър „Социални проекти“ в bTV Media Group.

От старта си досега, „Да изчистим България заедно” е получила подкрепата на над 2 050 000 доброволци от цялата страна. За същия период по информация от Министерството на околната среда и водите са събрани близо 90 000 тона отпадъци, а от картата на България са изчезнали над 13 700 нерегламентирани сметища и замърсени зони.