Флориан Скала: Всичко започва с личната отговорност на всеки един от нас

Г-н Скала, какви са очакванията ви за утре, ще се включат ли повече доброволци, отколкото миналата година?
Да, със сигурност. Утре очаквам най-големия отбор от доброволци, откакто е започнала кампанията „Да изчистим България заедно“. Имаме огромна подкрепа от бизнес компаниите от всички сектори, които ще участват с екипите си, както и подкрепата на много звезди и вдъхновяващи личности. Имаме и особено важното пълно съдействие от министерствата, президентската институция, от регионалните администрации и общини. Така че със сигурност очаквам най-големия брой доброволци. Колкото до боклука, който ще се събере, предполагам, че ще е по-малко, отколкото миналата година – това е именно и целта на кампанията ни. През последните години „Да изчистим България заедно“ показа, че е много успешна инициатива, успя да повлияе на отношението на българите към околната страна, така че очаквам да има по-малко боклук.

На базата на наблюденията ви от други държави, кои са най-ефективните начини за справяне с замърсяването?
Независимо дали говорим за проблем на глобално или локално ниво, всичко започва с личната отговорност на всеки един от нас. Важно е отношението, което имаме към околната среда и какви примери искаме да дадем на децата си, на нашето бъдеще. В глобален мащаб със сигурност е много нужна и силната политическа ангажираност, така че опазването на околната среда да се улеснява максимално, да се насърчават добрите практики и да се прилага законът, когато се установят лоши практики. Ролята на медиите е изключително важна и аз съм много горд, че ние в bTV Media Group прегръщаме тази добра кауза, инвестираме много в нея. Тя е успешна, защото променяме отношението на българите към околната среда в позитивна посока в крайна сметка България е по-чиста.

Предполагам че има хора, които още не са решили да излязат и да чистят утре заедно с нас. Какво бихте им казали?
Бих им казал да помислят отново и да излязат заедно с нас, да ни подкрепят. Първо, защото това подобрява качеството на живота тук,  но и ще отправи силно послание към нашите деца, че ни е грижа за България и за бъдещето им в страната. И разбира се, „Да изчистим България заедно“ може да бъде и страхотно забавление. Хората могат да излязат да чистят заедно със своите семейства, приятели, колеги, да се забавляват - и това е едно много смислено, добре инвестирано време в утрешната слънчева събота.
Бих искал лично да благодаря на всеки един, който ни подкрепи и се присъедини към „Да изчистим България заедно“ утре. Благодаря много!