4

Екопак България подготвя първата у нас площадка за сортиране на стъклени отпадъци по цвят

Екопак България АД е най-голямата организация за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки в България. В нея членуват 1195 производители и вносители на опаковани стоки. Организацията не разпределя печалба. През 2015 г. тя е рециклирала 91 031 тона отпадъци от опаковки, а до края на тази година се очаква да заработи първата у нас инсталация, която сортира стъклените опаковки по цвят.

Това е възможно благодарение на нова оптична система, в която Екопак България ще инвестира над 1 500 000 лв. до края на годината. Тя ще повиши капацитета за рециклиране от 5 т/ч на 15 т/ч, а технологичните загуби ще бъдат намалени с до 10%. Сортиращата инсталация ще има възможност да поеме за сепариране отпадъците от стъклени опаковки и на други подобни организации.

През миналата година 1195-те компании-членки на ЕКОПАК са декларирали 149 685,11 т опаковки, пуснати на българския пазар. От тях организацията е събрала разделно и предала за рециклиране 91 031 т отпадъци от опаковки. Това е 60,81% от декларираните опаковки, при определена от закона норма 55%.

За да изпълни изискваните от закона квоти за събиране на отпадъците от пуснатите на пазара опаковки, тази година Екопак Бългрия въведе заключваща система на жълтите контейнери, в които се събират пластмасови и метални отпадъци. Механизмът е разработен специално за Екопак и пази съдържанието на контейнерите от изземване. Проектът на стойност над 100 000 лв. вече стартира в Русе и Хасково, а до края на годината ще бъде въведен в Шумен и Перник.

За да мотивира потребителите да събират разделно, Екопак България стартира дигитална образователна кампания „Има смисъл!“. Лица на кампанията са Емил Чолаков от bTV и певицата Белослава. В четири кратки видеоклипа те показват пътя на отпадъците от контейнера до новата опаковка. Видеата са достъпни в YouTube канала на Екопак. 

 


Изградената от ЕКОПАК национална система за разделно събиране включва общо 15 545 контейнера, които обслужват повече от 2 727 000 жители в 73 общини. ЕКОПАК е изградила 16 броя собствени сепариращи инсталации, които осигуряват над 250 работни места. ЕКОПАК има сключени договори с 30 завода за рециклиране на суровини на територията на България, което й позволява ефективната преработка на отпадъците и цялостен контрол върху пътя на опаковките. ЕКОПАК е основен доставчик на отпадна хартия за най-големия български завод за преработка DS Smith Bulgaria S.A., на отпадно стъкло – за „Дружба - стъкларски заводи” и основен доставчик на пластмасови отпадъци от опаковки за голяма част от преработвателните ни предприятия.

През 2015 г. ЕКОПАК събра и предаде за рециклиране 91 031 т отпадъци от опаковки. Това количество се равнява на 581 834 дървета, спасени от изсичане, и спестени:
287 млн. кВт/ч електроенергия
1,437 млрд. литра питейна вода
141 545 барела петрол

За същия период Екопак България намали обема на депонираните отпадъци на градските депа с 180 872 куб. м.

Екопак ще продължи да инвестира в образователни и информационни дейности, защото разчита много на грижата на хората за околната среда и съпричастността им към системите за разделно събиране на отпадъците от опаковки. “Процесът е продължителен, свързан с изграждането на нови навици, но усилията си заслужават!“, е призивът на компанията към хората. Повече информация за разделното събиране на отпадъци от опаковки може да откриете на www.ecopack.bg или на безплатната Зелена телефонна линия – 0 800 1 5253.