14

Доброволци чистиха 4 болници в София, Варна и Плевен

Около 130 доброволци се включиха в почистването и освежаването на дворните пространства около детските клиники на 4 болници в страната вчера - 31 май. Акцията бе организирана от Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата - "Приказки без край", в подкрепа на кампанията на bTV "Да изчистим България заедно". Тя се проведе под мотото #Заедно за по-добра среда за нашите деца!

Четирите лечебни заведения, в които бе организирано почистването, са Втора МБАЛ в София, УМБАЛ "Св. Марина" - Варна, МБАЛ "Св. Анна" - Варна и УМБАЛ "Г. Странски" – Плевен, където се провеждат регулярни посещения на инициативата "Приказки без край".

На четирите локации бяха събрани над 40 чувала с отпадъци, бяха обезпаразитени и окосени тревните площи. В университетската болница във Варна бяха изцяло ремонтирани над 21 пейки, а в "Св. Анна", освен пребоядисването на 4 пейки към детското отделение и оградата пред него, бяха засадени и пъстри пролетни цветя. В Плевенската болница бяха пребоядисани люлката, пейките и кошчетата за отпадъци, а в София – 24 пейки и съоръжения за игра. Към почистването в столичната болница се присъедини и телевизионната водеща Радост Драганова.

Всички доброволци получиха сертификат за участие в почистването и подарък – плюшено мече.

Акциите за почистването в лечебните заведения се организираха с партньорството на bTV, Dechko.bg и Националната мрежа на децата.

Научете повече на тук>>> 

***
Началото на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата "Приказки без край" бе поставено през месец ноември 2012 г., като част от корпоративната социална отговорност на "ГлаксоСмитКлайн" и "Panadol Baby". Инициативата е насочена към бързото възстановяване на малките пациенти и засилване на емоционалната връзка между децата, родителите и лекарите. Партньор на "Приказки без край" е Българската педиатрична асоциация. bTV е сред медийните партньори на инициативата.

Към днешна дата към програмата са включени 14 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе, а аниматорите върнаха усмивката на над 7500 деца.

През 2015 г. дейностите в рамките на националната инициатива ще се разраснат, както по отношение на активностите за подобряване на болничния престой на децата, така и към подобряване на болничната среда и въвличането на повече ангажирани с нея партньори.