3

Добрият пример: Градски художници преобразиха кътче в центъра на Русе

Русе има свой нов цветен кът - паната на бул. „Ген. Скобелев“, които от години загрозяваха едно от централните места в града, се превърнаха в красива композиция пред погледа на талисмана на „Да изчистим България заедно“ – Зеленко. Преобразяването на съоръжението е дело на фондация „Вижънъри“ и „Оргахим“, със съдействието на Община Русе.

Изображението включва две художествени форми – реализъм и абстракция, с които организаторите отправят послание за живот близо до природата и опазване на застрашените видове цветя в България.

Визуалните артисти от „Hype all night" разработват композицията в продължение на една седмица. Водещ акцент в художествената намеса са растения от Червената книга на България: дотомасиниев минзухар, палешников серапиас, планинско котенце. Жителите и гостите на града ще видят още български ерантис, битински синчец и маргаритка – за настроение. „Избрахме точно тях, за да напомним на жителите на Русе красотата на защитените видове, чрез достъпно изкуство в градска среда“, споделя Деляна Ангелова от фондация „Вижънъри“. 

„Щастлив съм, че още едно място в Русе стана по-красиво и поддържано. Това не е първият случай, в който „Оргахим“ помага за различни каузи в Русе - площадки, детски градини, училища, домове. Мисля, че всеки от нас може да допринася, дори с малко, светът около нас да става по-приветлив и цветен“, каза Емил Кунчев, маркетинг мениджър в компанията. Отнасяме се отговорно към тази инициатива, защото на инспекция за дейността ни е дошъл и г-н Зеленко Зеленков - симпатичният талисман на инициативата „Да изчистим България заедно“, допълни Кунчев. „Той е символ на няколко стотин хиляди души, които на 14-ти септември ще излязат, за да почистят цяла България. Между тях ще сме и ние от „Оргахим“. Призовавам всички да се присъединят“, каза още Емил Кунчев.

През 2019 година „Оргахим“ подкрепя най-мащабната доброволческа инициатива у нас, като на 14-ти септември ще се включи с доброволен труд и материали в почистването и преобразяването на България.