"Добрият пример": Доброволци възстановяват стара хижа край Ботевград

На 12 септември стартира новият социално-отговорен проект на bTV Media Group - "Добрият пример".

В седмицата до Световния ден на почистването на 19 септември, а и след това, ще ви срещнем с хора, които с примера си вдъхновяват малки и големи да продължават да предават добрия пример напред.

Днес ще разкажем за група доброволци, които месеци наред се опитват да възстановят потънала в забрава хижа.

За Цветина Петкова хижа "Рудината" е свързана със спомени от детството. Но гледката, пред която се изправя след толкова много години, я стряска.

„Беше занемарена и имаше много боклук, който е бил трупан с годините и всъщност това, което направихме, е да съставим план с бригади от доброволци, начело с нас, които започнахме да чистим“, разказа тя.

Работата по започва преди половин година. За много кратко време Цвети успява да събере съмишленици, с които да върнат някогашния вид на постройката.

„Най-красивата част е, че започнахме пет души, а вече сме 50. Включи се общината, включиха се местни доброволци и така, благодарение на усилията на всички, започнахме реставрацията“, разказа още Цветина.

Сред доброволците са и олимпийската ни надежда в таекуондото Владимир Далаклиев, който също пази топли спомени от хижа "Рудината".

„Аз лично скоро не бях идвал и много се зарадвах като разбрах, че има такава инициатива. Нашият отбор по таекуондо в Ботевград с удоволствие решихме да съчетаем една тренировка, като направим един поход до тук и да се включим в инициативата, като помогнем с каквото можем за реновирането“, каза Владимир.

Следваща стъпка пред групата доброволци е да се определи собствеността на хижата и да се основе ново туристическо дружество.

Новият социално отговорен проект „Добрият пример“ на bTV Media Group популяризира целогодишно инициативите, които доказват, че доброто се случва навсякъде около нас и има силата да променя света всеки ден, благодарение на всяко индивидуално усилие. Той е естествено продължение на емблематичната инициатива „Да изчистим България заедно“, като основният фокус отново е насочен върху личната отговорност - към природата и околните, и приноса в грижата за бъдещето и възпитанието на децата.