Да изчистим България заедно - за пета поредна година
Снимка: bTV

Да изчистим България заедно - за пета поредна година

За пета поредна година bTV Media Group, неправителствени организации и институции започнаха подготовката за организирането на масово почистване. През 2015 г. събитието е под наслов "Да изчистим България заедно".

Петото издание на инициативата включва организиране на 5 еднодневни акции за почистване на най-уязвимите зони – градска среда, места за отдих и спорт, детски площадки, природни паркове и защитени територии, както и речни корита и водоеми.

За първи път инициативата в България се провежда в подкрепа на две международни кампании – Let’s Clean Europe на Европейската комисия и Глобалното гражданско движение Let’s Do It World.

 

ПОЧИСТВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ

На 12 май 2012 година, под егидата на bTV, цяла България се обедини в името на една кауза: Да изчистим България за един ден, да направим родината си по-чиста и красива! Оттогава насам кампанията "Да изчистим България за един ден!” е най-големият доброволчески и обществен проект, предприеман досега у нас. Инициативата е част от глобалното гражданско движение Let’s Do It World, което започва през 2008 г. в Естония.

В подкрепа на световната инициатива всяка година bTV Media Group успява да обедини водещи компании, граждански организации и институции от цялата страна да приемат кампанията като своя лична кауза.

Създаде се национална партньорска мрежа за организация на кампанията. В нея всяка година се включват над 2500 бизнес организации от всички сектори на икономиката, всички 28 областни администрации и 264 общини, президентската институция и няколко министерства.

От началото на кампанията през 2012 година досега, въоръжени с ръкавици и чували, България чистиха близо 1,1 млн. (1 065 000) доброволци. Всяка година участниците в кампанията "Да изчистим България за един ден!" са сред най-активните доброволци на Балканския полуостров и сред първите в света.

Инициативата на bTV Media Group "Да изчистим България за един ден!" всяка година получава признанието на различни организации за зелена кауза, която е повлияла на значителен кръг от хора, възприели посланието и подкрепящи идеята.

  • 270 тона са извозените отпадъци в кампанията на bTV за почистване на Дунав
  • Заедно чистим днес крайбрежието на Дунав и реките на България
  • Над 1165 тона отпадъци събрахме от защитените зони
  • Хиляди доброволци се включиха отново в "Да изчистим България заедно"
  • Над 500 тона отпадъци събрахме от защитените територии днес
  • Близо 900 тона боклук почистихме от детските площадки (ОБЗОР)
  • Чистим детските площадки заедно (ОБЗОР към 12.00 часа)
  • Да изчистим детските площадки заедно!
  • Близо 3300 тона отпадъци изчистихме заедно от местата за отдих и спортните площадки
  • Втори ден на "Да изчистим България заедно"