„Да изчистим България заедно“ стартира национален конкурс за детско творчество под мотото „Добрият пример“

„Да изчистим България заедно“ стартира национален конкурс за детско творчество под мотото „Добрият пример“

По повод деветото издание на най-мащабната доброволческа инициатива у нас - „Да изчистим България заедно“, bTV Media Group организира национален детски конкурс за плакат на тема „Добрият пример“. Той стартира на 9 август и има за цел да мотивира най-малките да творят в името на една по-чиста и красива природа.

Участие в конкурса могат да вземат всички деца до 13-годишна възраст (включително), като изработят плакат, с който призовават хората в дадено населено място (град, село, квартал, междублоково пространство, парк, местност и т.н.) да дадат добър пример, като се включат в кампанията „Да изчистим България заедно“ на 14 септември.

Основното условие, с което младите творци трябва да се съобразят, е плакатът им да съдържа информация за датата, часа и мястото на акцията за почистване, облагородяване или залесяване и да бъде във формат А3 (297mm x 420mm). Участниците са свободни да изберат сами техниките и инструментите, с които ще творят – от традиционните средства до компютърните програми. Плакатите трябва да бъдат сканирани или снимани цветно в пълен размер и изпратени на e-mail адрес: [email protected] до края на конкурса на 5 септември. Необходимо е да бъдат придружени с попълнена и сканирана декларация за съгласие от страна на родителите/ настойниците за участие на тяхното дете в конкурса.

Изпратените творби, които отговарят на условията на конкурса, ще бъдат оценени от петчленно жури от изявени творци и доказани специалисти в различни области. Сред тях са Радостина Николова - първият български детски автор, чиито книги се превеждат и продават в Китай, и неколкократен носител на наградата „Бисерче вълшебно“, едно от най-обичаните лица на bTV и дългогодишен посланик на „Да изчистим България заедно“ – Станислава Цалова, и детският писател, популярен с трилогията за приключенията на Унки Марлюнки - Иван Раденков.

Журито се допълва от Милена Радева, която има над 120 илюстрирани книги в цял свят и е създател на сайта „Българска илюстрация“, както и от Мария Пеева – главен редактор на любимия на хиляди български семейства сайт mamaninja.bg и щастлива майка на четирима синове. Те ще имат нелеката задача да отличат най-добрите плакати по няколко критерия, сред които оригиналност на идеята, послание, креативност и съответствие с поставената тема. Петнайсетте най-открояващи се творби ще получат пакет специални награди. Имената на наградените участници ще бъдат публикувани на сайта http://daizchistim.bg/ на 12.09.2019 г.

Допълнителна информация можете да намерите на страницата на кампанията „Да изчистим България заедно”, както и във видеото от „Тази сутрин“ с участието на детския писател Радостина Николова и дългогодишния посланик на зелената инициатива на bTV – Стаси Цалова, които са част от журито на конкурса.