4

„Да изчистим България заедно” с най-мащабна акция в историята си

Остава само ден до тазгодишното издание на най-мащабната доброволческа инициатива в България. Екипът на bTV и приятели запретва ръкави за историческа акция на 16-километрово трасе от язовир Бебреш по продължението на прохода Арабаконак – най-голямата до този момент в историята на кампанията.

Тази година си спомняме три големи повратни събития от историята на България, случили се в района на Арабаконашкия проход. Отбелязваме 145 години от Арабаконашкия обир, организиран от Димитър Общи, против волята на Васил Левски (състоял се на 22 септември 1872 г.), 140 години от  битката при Арабаконашкия проход – на 3 декември 1877 г. Орханийската османската армия прави неуспешен опит да проведе настъпателни действия в помощ на обсадената в Плевен Западна османска армия. Спомняме си и за атентата срещу цар Борис III, извършен на 14 април 1925 г.

За да възродят паметта за съдбовните събития от региона, служителите на bTV и любимите лица от телевизионния екран, заедно с местното население от двете страни на Арабаконашкия проход, запретват ръкави да изчистят всички боклуци от мястото, което тъне в забрава. Акцията ще подкрепят и стотици доброволци и тежка почистваща техника от общините Ботевград и Горна Малина.

Лица на bTV и други звездни посланици на кампанията ще чистят още и на любими места за отдих в столицата. В рамките на най-големия безплатен фестивал Spark Fest в Южния парк, доброволците ще се забавляват с Поли Генова, Иван и Андрей, Орлин Павлов и други лица от очакващия се през януари български сериал „Скъпи наследници”. Антон Хекимян, Десислава Стоянова и любимите спортни лица на bTV ще обходят алеите на Борисовата градина, въоръжени с чували и ръкавици, след което ще се забавляват с Инспектор N-Joy от 11:00 ч. на сцената на Летния театър в парка. Румен Радев, заедно с други доброволци от президентската администрация също запретват ръкави на една от локациите, на които ще чистят лицата на bTV.

Следва полезна информация за всички доброволци, които ще се включат в организираните акции в цялата страна.

КОГА, КЪДЕ и КАК?

За първи път денят на голямото почистване ще се състои през есента, за да се възпрепятства негативното въздействие, което оказват върху околната среда затрупаните под снега отпадъци  след активния туристически сезон.

Всеки желаещ да се включи в кампанията, може да провери най-удобното и близко място на сайта на кампанията в секция „ТУК ще чистим”: http://daizchistim.bg/kade-da-se-vklychish/. Всички акции от този списък за обезпечени с чували и ръкавици, както и с извозване на отпадъците.

Малки инициативни групи – семейства, компании от приятели или задружни съседи, които се самоорганизират да чистят в кварталната градинка или друга неголяма,  е нужно да се снабдят  с чували и ръкавици и да се уверят, че събраните отпадъци са бъдат оставени в близост до контейнери и кофи за смет, за да се ускори извозването им през следващите 2 дни.

КАМПАНИЯТА ПРОДЪЛЖАВА СЛЕД 16 СЕПТЕМВРИ

За първи път тази година денят на голямото почистване бележи не финала, а началото на инициативата „Да изчистим България заедно“. След 16 септември кампанията ще продължи с амбициозната цел да се постигне трайно решение на проблема със замърсяването. Идеята е да се осъществят по-дългосрочни резултати, а именно поддържането на чистотата на околната среда, установяването на добри практики за генериране на т.нар. нулев отпадък, образованието и възпитанието на по-младите в грижа за природата.

Боклуците, които са изхвърлени разделно, не са отпадък, а ресурс.

СЪСТЕЗАТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ

В края на годината участниците в различни категории ще се борят за  титлата „Чиста игра”. Всяко изчистено и маркирано на картата място на 16 септември се брои за точка. Всяка добра практика, споделена на картата на кампанията, която елиминира боклука по интересен и различен начин след деня на голямото почистване,  също носи актив на състезателите. Основна цел е да се отбележат най-много зелени точки на картата на кампанията.

Категориите, в които ще се състезават участниците са: индивидуален участник, детска градина, училище, компания/организация, област.

КАКВО ЩЕ Е ВРЕМЕТО

Прогнозата за времето за 16 септември е повече от прекрасна – слънчево и горещо време в цялата страна с температури до 32°.

Повече за кампанията: http://daizchistim.bg/za-kampaniqta/