„Да изчистим България заедно” продължава с надпревара за приз „Чиста игра“

 „Да изчистим България заедно” продължава с надпревара за приз „Чиста игра“

След като тази година подобри собствените си рекорди, най-мащабната доброволческа инициатива у нас продължава със състезание за приз „Чиста игра“ в няколко направления. До края на учебната година училища, детски градини, индивидуални участници, организации и фирми, както и цели териториални области ще се борят за челното място. Това припомниха организаторите на „Да изчистим България заедно” на специално събитие по повод предстоящия старт на Седмица на рециклирането.

Десетки директори на столични училища се събраха заедно на събитието, организирано от „Екопак“ с партньорството на bTV Media Group. То е част от усилието на двете организации в посока трайно намаляване на отпадъците и се провежда със съдействието на Министерство на образованието и науката и Столична община. Всички партньори поеха ангажимент да направят място в учебната програма на ученици от 1 до 12 клас за целенасочено образование в сферата на опазването на околната среда и генериране на т. нар. нулев отпадък.

Директорите получиха комплекти с ресурси за провеждането на учебните занятия по лесен и забавен начин, така че децата да се въодушевят и да моделират с лекота и ентусиазъм своето поведение в посока на устойчива употреба на ресурсите и запазване на планетата чиста за идните поколения.

„Маркирането на зелени точки на зелената карта е все още в разгара си. Имате възможност все още да се включите в кампанията като отбележите вашата зелена точка на картата на кампанията.“ Така Мария Лазарова, мениджър Социални проекти В bTV Media Group, насърчи участиниците и припомни, че тази година денят на голямото почистване отбележи началото, а не края на „Да изчистим България заедно”.

На 16 септември доброволците на „Да изчистим България заедно” направиха чисти 3582 места. Цифрата е двойно по-голяма от досегашния рекорд, записан през 2015 г. в кампанията  на bTV.  В депата бяха извозени 3788 тона отпадъци по данни от Министерство на околната среда и водите, а общо 305 401 души излязоха в деня на голямото почистване, за да докажат, че България е един отбор. 

Седмица на рециклирането е част от Европейска седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) - общоевропейска инициатива, която насърчава дейностите за повишаване на информираността на обществото по теми като намаляването на отпадъците, повторната употреба на продукти и рециклирането на материали. Особено внимание в ЕСНО се отделя на училищата и учениците, като основни двигатели на промяна в отношението към околната среда и природните ресурси.