„Да изчистим България заедно” обедини рекордните 409 073 доброволци около идеята за по-чиста околна среда

За девета поредна година всички ние ставаме част от най-мащабната доброволческа инициатива. Кампанията "Да изчистим България заедно" е в разгара си.

Хиляди доброволци се включиха и тази година в кампанията. Рамо до рамо с тях бяха и любими спортисти, актьори, както и лицата на bTV.

С инициативата днес даваме начало на "Световният ден на почистването", част от глобално гражданско движение. Кампанията тази година започва от България и ще завърши на 21 септември в Хавай. Общо над 150 държави ще се включат в Световния ден на почистването.

Първото издание на World Cleanup Day, в което се включи и кампанията „Да изчистим България заедно”, беше миналата година.

У нас „Да изчистим България заедно” обедини рекордните 409 073 доброволци около идеята за по-чиста околна среда. Общата почистена площ в рамките на миналогодишната акция е 1 770 000 кв.м.

От старта си досега, кампанията „Да изчистим България заедно” е получила подкрепата на над 2 милиона и 50 хиляди доброволци. Те чистиха в цялата страна.

От картата на България са изчезнали над 13 700 нерегламентирани сметища и замърсени зони. Изчистени са 90 хиляди тона отпадъци.

В парк Кайлъка стотици доброволци работят от ранни зори. Те обиколиха цялото подножие на язовир „Тотлебенов вал” и събраха огромно количество боклуци около водоема, който има голяма роля за победата в Битката за Плевен.

В Юндола също имаше много за чистене, но с усилията на стотици хора отпадъците бяха премахнати. Включиха се много млади хора, деца и родители. Повече от 40 чувала бяха събрани за по-малко от два часа и акцията в планината продължава.

На Витоша се облагородява туристическата зона „Плажа”, създадена още през 60-те. Изкуственото езеро се чисти от багер, а десетки хора почистиха клоните и екопътеките към хижа „Алеко” и боядисаха пейки и беседки.

В Парка на младежта в Русе от днес табели призовават да се пази природата и предупреждават „Не замърсявай гората – ще те изяде ламята!”. Изработени са от доброволците от Младежкия червен кръст. От рано сутринта доброволците чистят любимото място за отдих на русенци от отпадъци.

Хора от Велико Търново и региона, студенти и представители на бизнеса и на неправителствени организации се включиха в залесяването на парк „Света гора”.

Екоминистърът Нено Димов заедно с граждани и служители на екоинспекцията чистят в най-стария парк в Пловдив – „Молдавия”.

Кампанията в Благоевград започна още преди три дни, когато доброволци от Украйна, Грузия, Италия и Испания чистиха Парк „Ловен дом”. Тази сутрин почистихме заедно парк „Бачиново”. Отпадъците бяха премахнати и от коритото на река Благоевградска Бистрица. Бяха заличени и нерегламентирани сметища. Най-голяма е активността в общините Сатовча, Сандански и Петрич.

Бреговете на един от най-големите язовири у нас – „Огоста” край Монтана, бяха почистени още сутринта от десетки доброволци. В района на крепостта „Калето” също бяха събрани много чували с боклуци.

В столичния зоопарк се чисти и се реновира. Доброволци строят хранилки на над 20 места в целия парк. В Южния парк стотици доброволци също успяха да съберат огромно количество битови отпадъци още в ранните часове на деня.

Чистим и по морето. За няколко часа водолазите в Созопол събраха чаши, вилици и чинии като за официален обяд… но и цял мотопед, като не е ясно при какви обстоятелства се е оказал във водата. Под боклуците откриха и антични находки.

На плаж Камчия сърфисти се включиха в кампанията по почистването. Десетки доброволци и любители на екстремните спортове събират боклуци. Сърфистите събраха десетки чували с отпадъци от водата. Бяха намерени и метални варели. Във Варна водолази от „Военна полиция” извадиха десетки автомобилни гуми от водата.