„Да изчистим България заедно”: Над 400 хил. души изчистиха 3300 тона боклук (ОБЗОР)
Снимка: btvnovinite.bg

„Да изчистим България заедно”: Над 400 хил. души изчистиха 3300 тона боклук (ОБЗОР)

Рекорден брой доброволци се включиха в най-мащабната инициатива за почистване „Да изчистим България заедно”. Участие са взели 410 537 души, като в този брой не се включват хората, които чистиха без да се присъединят в предварително организирани групи. Те са почистили общо 3370 тона отпадъци.

Това са данни към 17:30 ч., като окончателните числа ще стана ясни утре, тъй като все още се извозват събраните отпадъци, поясняват от Министерството на околната среда и водите.

Най-активни области по отношение на броя на доброволците бяха Бургас с 27 352 души, Русе с 24 708 души и Враца с 14 266 души.

Към 17:30 ч. доброволци са почистили 4983 места. Според данните от интерактивната карта на daizchistim.bg освен в акции за почистване, доброволците от цялата страна се включиха и с облагородяване.

359 са били акциите за почистване и облагородяване в паркове и градинки. 117 са били на детски площадки и в детски градини. 27 на спортни площадки, 31 в гористи и планински местности, 47 акции включват чешми, а 53 са в района на училища.

Доброволците от цялата страна са засадили 5415 дървета.

С това „Да изчистим България заедно” надгражда всички предходни издания на инициативата.

От старта на инициативата „Да изчистим България заедно” е получила подкрепата на над 2 млн. доброволци. Изчистени са общо 90 хил. тона отпадъци, което се равнява на 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”. Събраният от доброволците боклук спестява 24 години работа на институциите. От картата на България пък са изчезнали над 13 700 нерегламентирани сметища и замърсени зони.

Екипът на bTV се включи лично и проследи почистващите акции от най-високите върхове до най-дълбоките ни води.

3500 доброволци се включиха в почистването на Плевен, като една от най-големите акции в страната е на язовир Тотлебенов вал в парк Кайлъка. Доброволци откриха много пластмасови отпадъци, опаковки от храни, хартии, както и изхвърлени дрехи. Освен с почистване, доброволците засадиха и няколко дървета в парка. Досега в Плевен са почистени 30 места и две нерегламентирани сметища.

Водещият на bTV Иван Боянов се включи в акцията по почистване на Юндола. Красивата област се намира между Родопите и Рила и е любимо място на туристи и спортисти, които се подготвят в района. Сред участниците бяха и мотоклуб „Бабачите”, които участват за втори път. Те използваха моторите си, за да събират боклуци от трудно достъпни части в планините и горите.

Морското дъно и Черноморското крайбрежие бяха почистени от водолази и сърфисти. От водите на пристанището във Варна бяха извадени десетки стари гуми от коли и камиони. Сърфисти изчистиха плажа на Камчия и за три часа събраха огромна купчина пластмаса, фасове и дори метални варели.

Пристанището на Созопол за поредна година беше почистено от водолази. Там от водата извадиха плажен чадър, мотопед, автомобилни гуми, опасни железа и два велосипеда. Водолазите се натъкнаха и на исторически находки – амфори, останали скрити под боклуците.

Шофьорският плаж на Алепу също стана по-чист, след като доброволци премахнаха купища строителни отпадъци.

В Благоевград учители, родители и ученици чистиха заедно.

Десетки ентусиасти се включиха и в Монтана, за да направят по-чисти някои от емблематичните за района местности. Най-много доброволци чистиха района около античната крепост. Те обходиха близо три километра край нея и събраха огромно количество отпадъци. В акцията се включиха почти 50 души, повечето от които заедно с децата си.

Язовир „Тича” стана по-чист днес, благодарение на осем лодки с екозащитници и служители на екоинспекция.

Край Панчарево се събраха доброволци, които облагородиха и изчистиха околностите. Бяха почистени и водите край едно от популярните места за къмпингуване.

Десетки доброволци изчистиха местността „Плажа” на Витоша. Там се включиха и голяма част от обичаните лица на bTV. Актрисата Катерина Евро, директорът на „Новини, актуални предавания и спорт” в bTV Венелин Петков и водещият на „Тази сутрин” Антон Хекимян запретнаха ръкави и изчистиха мястото за пикник.

Още доброволци от bTV заедно с други фирми боядисаха мостове на Витоша, включително на „Витошко лале”, „Златните мостове” и Алеко.

Доброволци обходиха поляните и дерето на реката в Южния парк в столицата. 900 души пък чистиха и облагородяваха зоологическата градина в София, която не е ремонтирана от 50 години.

Заедно с доброволците от цялата страна към акцията се включиха и много любими лица от екрана и шоубизнеса.