„Да изчистим България заедно”: Доброволци чистят на 3300 места в страната (ОБЗОР КЪМ 15:30)

Най-мащабната доброволческа инициатива „Да изчистим България заедно” е в разгара си. До момента различни почистващи акции са започнали на 3300 места в цялата страна.

Областите, които отчитат най-голяма активност в кампанията на bTV са Бургас с 20 300 доброволциБлагоевград с 15 600 и Враца с 12 хил. Най-много почистени места има в Силистра – 603Враца – 329 и Велико Търново 218.

Доброволците на инициативата са засадили 4522 дръвчета, боядисани са дървени огради и скари по пътеките на Витоша. Близо 800 доброволци се погрижиха за пет различни точки на Витоша – Бистрица, в района на хижа Алеко, долна станция на Витошко лале, Златните мостове, Момина скала и хижа „Бор”. Там са възстановени и ремонтирани 10 моста, а 23 къта са отдих са облагородени.

Доброволците в „Да изчистим България заедно” са почистили и всички отводнителни канали в района на Бистрица, които са с обща дължина от 500 метра. Общата почистена площ там е 5000 кв. метра.

По традиция чистим високо в планината. Репортерът на bTV Теодора Трифонова от рано сутринта е с доброволците и с екипа на телевизията на Витоша. Там те почистиха местността за отдих „Плажа”, където боядисаха и пейките, дървените шезлонги и беседките. „Плажа” е създаден от инж. Васил Чолаков в началото на 70-те години на миналия век. Създателят му също се включи в инициативата.

На Юндола пък е Иван Боянов с армия от съмишленици и с една кауза – да свалят боклуците от там, където им е мястото. Те събраха повече от 40 чувала.

3500 доброволци се включиха в почистването край Плевен и една от най-големите акции беше на язовир Тотлебенов Вал. Досега там са почистени 30 места с нерегламентирани сметища.

Голямо струпване на доброволци имаше в зоологическата градина в София. Там боядисаха пейки и огради, построиха и 20 хранилки за животните. Компания им правеше талисманът на кампанията Зеленко.

В Боровец чистят възрастни и деца от клубовете по ски. По-чисти вече са старият път към Самоков и около историческото място „Пробит камък”. А по пътя за „Черната скала” вече има пейки и маси от стари сноуборди.

Край Локорско доброволци започнаха възстановяването на гората. Там са засадили над 3300 дръвчета.

Язовир „Тича” стана по-чист днес, благодарение на осем лодки с екозащитници и служители на екоинспекция. За няколко часа бяха напълнени над 300 чувала с отпадъци. Общинари от Върбица и Велики Преслав изнесоха събраното.

В Благоевград учители, родители и ученици чистиха заедно и намериха голямо нерегламентирано сметище.

На морето сърфисти изчистиха най-дългата и широка плажна ивица – тази в Камчия. За три часа беше събрана огромна купчина боклук, основно с пластмаса и фасове.

Водолази в Созопол извадиха цял мотопед от водите на пристанището, както и десетки автомобилни гуми. Доброволци почистиха и Шофьорския плаж на Алепу.

В най-голямата доброволческа инициатива се включиха и популярни лица от екрана и шоубизнеса. Репортерите на bTV запретнаха ръкави и чистиха наравно с останалите доброволци.

Междувременно започва извозването на събраните от доброволците отпадъци със съдействието на партньора на кампанията Министерството на околната среда и водите.

Първите данни какви количества боклуци сме събрали тази година очаквайте в централната емисия на bTV Новините.