Чистим заедно планетата на 15 септември 2018

Чистим заедно планетата на 15 септември 2018

След като през 2017 година подобриха собствените си рекорди, доброволците на „Да изчистим България заедно” запретват ръкави заедно с милиони хора от цялата планета в първия по рода си Световен ден на чистенето на 15 септември 2018. Екипът на bTV бе отличен от световната организация Let’s Do It World на международен форум в Талин.

Над 200 представители от близо 90 страни се събраха в естонската столица на международна конференция „Чист свят“, за да споделят добри практики и опит от провеждането на кампании за елиминиране на отпадъка в своите страни. Събитието поставя начало на ораганизирането на първия Световен ден на чистенето, провеждан някога на планетата.

Ева Тууверк от Let’s Do It World приветства участниците с думите: „Толкова е вдъхновяващо да виждам как действията на шепа хора, бързо набират скорост и влияят на десетки милиони по света. Вече 116 държави са потвърдили участието си в Световния ден на чистенето и над 20 милиона души са включени като доброволци в локални акции на всички континенти.“

Делегатите на bTV Media Group Миряна Захариева и Виолета Воденичарова представиха рекордните резултати, постигнати от кампанията „Да изчистим България заедно” през 2017, които нареждат страната ни сред най-активните борци за чистота в света.

Миналата есен участниците на най-мащабната доброволческа инициатива в България направиха чисти 3582 места. Цифрата е двойно по-голяма от досегашния рекорд, записан през 2015 г. в кампанията на bTV.  В депата бяха извозени 3788 тона отпадъци по данни от Министерство на околната среда и водите, а общо 305 401 души излязоха в деня на голямото почистване, за да докажат, че България е един отбор.