Четири дни до Деня на голямото почистване

Много нови лица се включват в тазгодишното издание на най-голямата доброволческа инициатива у нас - „Да изчистим България заедно". 

Само 4 дни остават до Деня на голямото почистване! В ефира на bTV може да срещнете много от познатите посланици на кампанията - като водещите на „Преди обед" Деси и Сашо, както и любими известни личности на България - като  Влади Ампов Графа. Всички те се обръщат към зрители с покана да играем чисто на 16 септември. България е един отбор!

16-киломтеров участък e теренът, който ще чистят служителите на bTV Мedia Group. Мениджърът на кампанията Мария Лазарова споделя, че това е най-голямата акция в историята на кампанията. Началната точка е язовир Бебреш, като се премнва през Арабаконашкия проход до община Горна Малина.

Арабаконашкият проход изиграва важна роля в заключителния етап на руско-турската война от 1877 година. Рени Петрова, директор на Историческия музей - Ботевград, приканва всички, „които искат, да се включат във вашата и нашата кампания, защото тя е една обща, да вървим по постъпките на нашите предци" и да направим нашата страна по-чиста.

Две общини подкрепят тази акция -  Ботевград и Горна Малина. Миналата година участниците от община Ботевград са над 1000 души. Тази година се очакват повече.

Местността е сериозно замърсена, като се наблюдават и традиционите проблемни зони като крайпътни участъци. Битовите отпадъци на терена могат да бъдат отстранени ръчно, а за строителните следва да бъде използвана механизация.