Боклуци от соца тровят от десетилетия плажа в Шабла (видео)
Снимка: Facebook

Боклуци от соца тровят от десетилетия плажа в Шабла (видео)

Опаковка от плажно масло на 42 години откри Десислава Стоянова на плажа в Шабла. Водещата на „Преди обед” по bTV и дългогодишен посланик на кампанията „Да изчистим България заедно” сподели в своя профил във Фейсбук видео, на което показва безобразно замърсената плажна ивица с отпадъци от туристи от десетилетия назад във времето.

Сред откритията на изследователското плажно почистване на Деси Стоянова са пластмасов стол, луминисцентна лампа, сандали, бутилки, флакон от строителна пяна и десетки други боклуци. „Лошата новина е, че след края на туристическия сезон боклуците ще станат още повече”, казва във видеото тя и добавя: „Точно затова тази година ще чистим заедно в началото на есента.” 

Денят на голямото почистване в най-мащабната доброволческа инициатива у нас ще се състои на 16 септември, когато стотици хиляди непримирими българи ще излязат да почистят любимите си кътчета сред природата. Изборът на есенна дата за провеждането на тазгодишната инициатива цели да посрещнем зимния сезон в чиста България и да възпрепятстваме негативното въздействие, което оказват върху околната среда, затрупаните под снега отпадъци.

Още информация за „Да изчистим България заедно”

От старта си в национален мащаб през 2012 г. до днес, „Да изчистим България” се утвърди като най-големия доброволчески и обществен проект, предприеман досега у нас. Инициативата е част от глобалното гражданско движение Let’s Do It World, което започва през 2008 г. в Естония.

В подкрепа на световната инициатива всяка година bTV Media Group успява да обедини водещи компании, граждански организации и институции от цялата страна да приемат кампанията като своя лична кауза. Създадена е и национална партньорска мрежа за организация на акцията, в която ежегодно се включват над 2500 бизнес организации от всички сектори на икономиката, всички 28 областни администрации и 264 общини, президентската институция и няколко министерства.

По традиция участниците в инициативата "Да изчистим България заедно" са сред най-активните доброволци на Балканския полуостров и сред първите в света. Всяка година инициативата печели редица престижни отличия, а през 2017 г. е номинирана и за авторитетните Европейски бизнес награди за околна среда на Европейската комисия.