Българите в Чикаго се включват в кампанията „Да изчистим България заедно”

Българите в Чикаго се включват в кампанията „Да изчистим България заедно”

Българите в Чикаго ще участват в мащабната доброволческа кампания у нас “Да изчистим България заедно” през септември. Медиен партньор на инициативата в САЩ е най-голямата медия за българите в чужбина - BG VOICE.

Сънародниците ни в Чикаго ще се обединят в почистването и подготовката за първия учебен ден на Център “Малката България” – новия кампус на най-голямото школо извън родината “Малко Българско Училище” (МБУ). През май те финализираха сделката за покупката на първата сграда за частно българско училище зад граница за 1,3 млн. долара. Имотът се простира върху 5 градски парцела в центъра на чикагското предградие Дес Плейнс, където живеят много българи, и се състои от голяма зелена площ, училищна сграда и две самостоятелни къщи.

Като част от Световния ден на почистването (World Cleanup Day), кампанията „Да изчистим България заедно” има за цел да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на природата, и да обедини българите у нас и по света в името на една по-чиста и красива околна среда.

“Радваме се, че център „Малката България“ е част от инициативата “Да изчистим България заедно”, защото това е нашето късче България макар и далеч от родината”, сподели директорът на МБУ Живка Петрова. „Сигурна съм, че много родители и деца ще се включат в тази инициатива и заедно ще почистим и превърнем първата собствена сграда на българско училище зад граница в пример за възрожденски дух, единство и чистота.”, каза още тя.

През новата учебна година в МБУ ще учат над 700 българчета от 2 до 17 години в три кампуса в Чикаго (включително и в новата собствена сграда) и два филиала в Милоуки, Уисконсин и Мейн.

Почистването в Чикаго ще изпревари акцията у нас и ще се проведе на 8 септември от 10 часа сутринта в Център “Малката България” на адрес: 820 Lee St, Des Plaines.

След българите в Чикаго, на 14 септември, и доброволците в България ще станат част от второто издание на Световния ден на почистването, което ще завърши в Хавай през нощта на 21 септември.

През 2019 г. „Да изчистим България заедно” разширява обхвата си с нови възможности за подобряване на средата, в която живеем. На 14 септември доброволците от цялата страна ще могат не просто да почистят замърсените зони, но и да инициират други добри дела, като обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, ремонтират туристически табели и заслони, боядисат пейки и дадат други добри примери, с които да направят България не само по-чиста, но и по-красива. На сайта на инициативата вече е активна и дигиталната карта, на която всеки, който иска да се включи, има възможността да маркира мястото, на което ще организира акция по почистване или облагородяване, или да се присъедини към вече съществуваща такава.