8

България е един отбор на 16 септември в „Да изчистим България заедно“

Под мотото „Играем чисто! България един отбор“ за седма поредна година стартира „Да изчистим България заедно“ – най-мащабната и успешна зелена инициатива у нас. Всички институционални и бизнес партньори на кампанията се събраха на Националната среща на 26 юли, за да обявят своя принос към тазгодишното издание на кампанията на bTV и да споделят заедно своята мисия за чиста България.

Флориан Скала, главен изпълнителен директор на bTV Media Group изрази благодарността си за несекващия интерес към кампанията. „Огромният брой доброволци през годините, близо 1 400 000, ни даде увереност, че можем да постигнем още много“, каза той. „Ето защо тази година сме решени да увеличим приноса си за българското общество. Ще превърнем „Да изчистим България заедно“ от събитие за един ден в дългосрочна инициатива. Като медията лидер на телевизионния пазар, с най-голямо национално покритие и с най-значимо влияние върху живота на хората, ние ще продължим да търсим подкрепа за постигане на най-добрите резултати в името на каузата.”

В спортен дух ще премине тазгодишното издание на най-мащабната доброволческа инициатива у нас. „Тази година ще мобилизираме всички наши Младежки информационно- консултантски центрове, които са голяма сила и се надявам те да бъдат едни от водещите структури, които участват в кампанията”, отбеляза Красен Кралев – министър на младежта и спорта.

Самата инициатива ще има състезателен елемент през 2017, а този път денят на голямото почистване, 16 септември, бележи не финала, а началото на „Да изчистим България заедно“. Елена Яръмова и Валери Генов – едни от любимите лица на спортната редакция на bTV представиха правилата на турнира по почистване. Всеки може да бъде отбор – семейство, детска градина, училище, компания или дори цяла административна област. Важното е да се отблежат най-много зелени точки на картата на кампанията.

Официални гости на Националната среща на партньорите на „Да изчистим България заедно“ бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев, Николай Копринов и Гълъб Донев от администрацията на президента на Република България, Евгения Караджова – изпълнителен директор на ЕСРИ България, Тодор Бургуджиев – изпълнителен директор на ЕКОПАК България АД, представители на областните дирекции в страната, лицата на bTV и др.

Водещите Мариана Векилска и Емил Чолаков – дългогодишни посланици на инициативата –  съобщиха от името на организаторите, че си поставят амбициозната цел с помощта на всички доброволци и партньори да се постигне трайно решение на проблема със замърсяването и да се възпрепятства негативното въздействие, което оказват върху околната среда затрупаните под снега отпадъци. Идеята е да се осъществят по-дългосрочни резултати, а именно поддържането на чистотата на околната среда, установяването на добри практики за генериране на т.нар. нулев отпадък, образованието и възпитанието на по-младите в грижа за природата.