10

10 стъпки: Kак всеки един от нас може да допринесе за един по-чист свят!

1. Не изхвърляй отпадъците си!

Не хвърляй на улицата, в гората, в реките, в моретата! Когато изхвърлиш отпадък, той не изчезва никога.
Отпадъкът се връща по толкова много начини и никой от тях не е добър.
          
2. Сортирай отпадъците  си!В един чист свят всичко използвано се сортира и така можем да намалим отпадъците. Това е един от най-добрите начини ресурсите да се използват повторно. В един чист свят ние се надяваме да премахнем сметищата и отпадъците да са ценен източник на нови ресурси.

3. Не изхвърляй нищо. Нищо!

Когато нещо се счупи, опитай се да го поправиш! Ако не можеш, тогава го рециклирай!

Ако не се нуждаеш от нещо, помисли как да го употребиш отново или да го дадеш на някого, който може да се нуждае от него. Всичко, което може да не искаш вече, може да е ценно някъде другаде. Помисли преди да изхвърлиш.

4. Не изгаряй отпадъците!Изгарянето на отпадъци изглежда лесен вариант. Въпреки това, когато изгаряш отпадъци, много токсини остават в околната среда. Гледай да рециклираш отпадъците... Не да ги гориш!
 
5. Използвай остатъците от храна като торОстатъците от храна не трябва да се изхвърлят, а да се използват като тор. В един чист свят има компост до всяка къща, за всяка общност.

6. Консумирай толкова, от колкото имаш нуждаВ един по-чист свят, хората консумират до последна възможност. Поправят колкото е възможно повече. Не позволяват на модата и технологията да влияят на тяхното мнение.
 
7. Избягвай продукти за еднократна употреба, които произвеждат отпадъци!Стъклените бутилки, пълни с напитки, са екологично "по-добри". Вместо найлонови торбички, използвай чанти от плат. Продуктите се консумират разумно в един чист свят.
 
8. Купувай продукти, които не създават отпадъциИзбягвай продукти, които са прекомерно опаковани. Избери трайни продукти, които ще издържат по-дълго.
В един чист свят се използват напълно рециклирани продукти.
 
9. Подкрепяй законодателства и дейности, свързани с околната среда!Гласувай за закони, които подкрепят екологосъобразно произведени стоки, от пазара на земеделски производители или директно от производителя. В един чист свят купуваме отговорно.
 
10. Бъди сътрудник с други, като предлагаш алтернативи!Бъди себе си, но се увери, че приятелите ти могат да видят твоя пример. В един чист свят всеки е отговорен. Бъди различен, като караш приятелите си да се наслаждават на един чист свят!

Фактите и съветите са подбрани и предоставени от организаторите на кампанията Let’s do it!