• Български Червен кръст

  БЧК е част от Международно движение на Червения кръст и Червения полумесец и дейността му по време на война и хуманитарни кризи е призната и гарантирана от Женевските конвенции и Протоколите към тях. Подкрепата им е към всички пострадали от конфликта без разлика на националност, раса, пол, религия, класа или политически възгледи, в т. ч. цивилни и военни и военнопленници.

  Те са сред малкото организация, които има право да преминава през граници и митници с хуманитарни конвои, предназначена за нуждаещи се в други страни;

  По молба от Украинския ЧК и с медийната подкрепа на bTV Media Group на 27 февруари 2022 г. стартира кампания за набиране на дарения в подкрепа на пострадалите от конфликта в Украйна

  Какво прави организацията за кампанията

  Събират се материални дарения от нови дрехи и обувки (детски, дамски и мъжки); спално бельо и топли завивки; хавлиени кърпи и хигиенни материали; палатки, отоплителни уреди и хигиенни материал.

  Само за първите 5 дена бяха събрани и изпратени с хуманитарен конвой 5 тира с най-неотложни нужди, а финансовите дарения са над 1 500 000 лева.

  Как да подкрепим

  • SMS на номер 1466 (цена 1 лв.) към всички мобилни оператори
  • банкова сметка БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
   УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
   BG23UNCR76301077778563
   UNCRBGSF за пострадалите от конфликта в Украйна);
  • директно дарени с банкова или кредитна карта на сайта.
 • Фондация Bcause

  Фондация Bcause е организация която помага на хора, организации и общности да преобразяват живота, като развива дарителството и социалните инвестиции вече над 25 години.  

  Екипът предлага на хората и компаниите избор от значими за тях каузи, сигурност и лесни начини за даряване (на пари, време и труд) и удовлетворение, че помагат; насочва дарителски ресурси и допринася за финансовото и организационно укрепване на гражданските организации и публични институции като училища, библиотеки и музеи; популяризира дарителството.

  Как да подкрепим

  • Онлайн - чрез дебитна/кредитна карта - през  Платформата.бг;
  • Чрез SMS или онлайн – през DMS (линк)
  • чрез банкова сметка в ЛЕВА:
   IBAN: BG54UNCR76301007110207
   BIC: UNCRBGSF
   Банка: Уникредит Булбанк
   Адрес: София, пл. “Св. Неделя” № 7
   Име: Фондация ''БИКОУЗ в помощ на благотворителността''
   Основание: помощ за Украйна (или посочете името на проекта, който желаете да подкрепите)
 • Фондация „За доброто“

  Фондация „За Доброто“ съществува като юридически субект от декември 2020 г., но дейността й започва през 2019 г. като неформална гражданска инициатива Проект #ЗаДоброто, която обединява вече над 12 000 доброволци и дарители в цялата страна, както и българи, живеещи в чужбина. Каузите на Проект #ЗаДоброто и Фондация „За Доброто“ откликват на обществени потребности и дефицити.

  Събраните средства от тяхната кампания в подкрепа на пострадалите и придошлите от Украйна ще се използват за:

  • За консумативи, храна, лекарства, настаняване, вещи и услуги, които осигуряват нормалния престой на украинските бежанци у нас.
  • За консумативи и материали за хората, които са останали да се борят за страната си, и за транспорт до Украйна. Трябва да е ясно, че извън границите на ЕС доставянето на тази помощ ще е трудно. Ще направим максимално възможното да проверяваме хората, с които работим, но в дни на война понякога ще е невъзможно да имаме контрол над всичко.
  • За осигуряването на медицинска грижа за пристигналите у нас деца, жени и мъже в координация с болници – партньори на Фондация „За доброто“. При необходимост ще се осигуряват само средства за лечение, ако то не може да бъде поето от лечебното заведение.
  • Всякакви други дейности, които могат да се окажат необходими за украинските бежанци в България.

  Как да подкрепим

  За дарения по банковата сметка на Фондация „За Доброто“:

  IBAN (BGN): BG08RZBB91551014249388

  Титуляр: Фондация „За Доброто“

  или в Платформата.бг

 • Сдружение на украинските организации в България "Мати Украйна"

  Сдружението на украинските организации в България (СУОБ) "Мати Украйна", което представлява украинската диаспора в България, обявява дарителска кампания в помощ на хората, които пострадаха от войната в Украйна.

  Стотици бежанци вече напуснаха границите на Украйна, за да потърсят помощ в съседни държави. Но голямата част от 44-милионото население остава в домовете си, в мазетета, на фронтовата линия. Те имат нужда от хранителни пакети, дезинфектанти, хигиенни материали, термо одеяла, противовирусни средства, марли, бинтове, медицински раници и много други.

  Как да подкрепите

  • Дарения може да направите в Платформата.бг
  • Чрез изпращане на дарителски SMS с кодова дума DMS MATI UKRAINA номер 17 777 на трите мобилни оператора.
  • И с дарение чрез банкова сметка:

  Титуляр: СУОБ “Мати Украйна”,
  Банка: Уникредит Булбанк
  IBAN: BG79UNCR70001522046600
  BIC: UNCRBGSF

  *Всеки превод или внасяне на суми при наличие на основание за плащане с текст “ДАРЕНИЕ –ПОМОЩ ЗА УА” (украинска армия и самоотбрана) или “ДАРЕНИЕ – помощ за бежанци” са освободени от такси и комисиони.

 • УНИЦЕФ България

  УНИЦЕФ е Детският фонд на ООН, който отстоява правата на всяко дете в над 190 държави и територии по света. Вече повече от 75 години УНИЦЕФ работи подобряване на живота на децата и техните семейства. Това е международна организация, която се грижи за деца на местата с най-тежки условия, в райони на война и кризи. Осигурява спешна помощ, храна и здравни грижи за децата, равен достъп до образование. Работи за всяко дете, навсякъде, всеки ден, за да създаде по-добър свят и да помогне на децата да реализират пълния си потенциал.

  Децата в Украйна са изправени пред смъртоносна криза. Ескалиращият конфликт в страната представляват директна заплаха за живота и благосъстоянието на 7.5 милиона момчета и момичет. Те имат нужда от спешна хуманитарна помощ. УНИЦЕФ работи усилено, за да предостави животоспасяващи програми за децата и техните семейства като стартира глобална кампания за набиране на средства, чрез еднократни и месечни дарения "ПОМОГНИ НА ДЕЦАТА В УКРАЙНА", която също получава медийната подкрапа на bTV Media Group.

  Как УНИЦЕФ помага на децата засегнати от конфликта

  От началото на конфликта УНИЦЕФ работи неуморно, за да предостави животоспасяващи програми за децата в Украйна чрез:

  • доставка на чиста питейна вода до зони на конфликта;
  • предоставяне на здравни, хигиенни и образователни материали възможно най-близко до общностите, засегнати от ескалиращия конфликт;
  • психосоциална подкрепа на деца, травмирани от хроничната несигурност и реакция при случаи на насилие и злоупотреба срещу деца от мобилни екипи;
  • подкрепа на деца, разделени от родителите си. 

  Как да подкрепим

  • Направи банково дарение на сметката на УНИЦЕФ България с IBAN: BG34RZBB91551065034919, основание: УКРАЙНА
  • Изпрати SMS с текст UKRAINA на 1021 и дари 5 лв. еднократно.ДДС и такси не се дължат за абонатите на всички мобилни оператори.

  Бъди БЛАГОДЕТЕЛ онлайн с банкова карта в сайта на УНИЦЕФ.

 • Българска хранителна банка

  Българска хранителна банка е част от Глобалната мрежа за хранително банкиране и надежден партньор на компаниите от хранителната индустрия в усилията им за превръщането на излишната храна в дългосрочни социални програми за подпомагане на възрастни хора, семейства и деца в нужда. Ежеседмично храната, осигурена от Българска хранителна банка, достига до над 8000 души, а годишно храната осигурена от фондацията подпомага над 20 000 души.

  БХБ поддържа собствен резерв от хранителни запаси, с които реагира незебавно при спешна нужда от изхранване. Всеки който желае, може да подкрепи кампанията "Подай ръка на храната" като:

  - дари финансови средства - с всеки 1 дарен лев се осигуряват 10 порции храна

  - се включи като доброволец в сортиране на хранителни продукти и подготовка на пакети за нуждаещите се.

   На 26 и 27 март 2022 г. ще се проведе кампания "Килограм Доброта" за събиране на трайни храни, за да може да се правят периодични дарения. 

   Как да подкрепим

  • DMS 17777 HRANA (цена 1 лв)
  • Дарителската банкова сметка на Българска хранителна банка:

  БАНКА ДСК ЕАД
  IBAN: BG30STSA93001525859699 
  BIC: STSABGSF

 • Прегръдки от България
  Да бягаш от война, за да спасиш живота на децата си е ужасно, да не знаеш къде отиваш, да нямаш дом, да не знаеш къде ще спи детето ти. "ПРЕГРЪДКИ ОТ БЪЛГАРИЯ" е добро в действие, подкрепа за майки и деца, бягащи от война, под формата на център за настаняване, както и човешка, психологическа, юридическа, социална, приобщаваща към обществото, намираща работа и всяка друга форма на подкрепа.
  ❤ Проектът е доброволчески, на Гората.бг и стотици добри хора, няма държавно или европейско финансиране, на този етап събират каквото е необходимо - средства, мебели, техника и др. Стотици хора даряват труд и време и заедно правят чудото възможно.
  ❤ Капацитетът на центъра е 70 легла, с опция да се разшири до 100 при екстремна необходимост. Намира се в гр. Перник (на 20 минути от София).
   
  Как да подкрепим
  Можете да дарите средства с основание „ПОДКРЕПА ЗА МАЙКИ С ДЕЦА“:
  1. Банков път: IBAN: BG74RZBB91551011840078 Титуляр: Фондация „Гората.бг“
  2. Онлайн дарение с карта или PayPal и повече информация за кампанията и необходими материали тук.
 • Каритас - България

  Национална католическа федерация „Каритас България“ е българска неправителствена организация, осъществяваща социална дейност в България вече повече от 29 години. „Каритас България“ е част от световното семейство „Каритас Интернационалис“ – конфедерация на благотворителните организации на Католическата църква, включваща 164 национални организации, помагащи на уязвими хора в цял свят.

  Като структура на Католическата църква, „Каритас“ поставя в центъра на своето внимание хората от „периферията на света“, които живеят в бедност и в страдание и които се нуждаят от грижа и подкрепа, така че да могат да живеят достойно.

  Чрез своите организации членки, „Каритас България“ помага на възрастни хора, деца и младежи в риск, деца и младежи с увреждания, жени в неравностойно положение, бездомни хора, бежанци и мигранти.

  Какво правят за кампанията

  Комплексна подкрепа на украинските граждани, търсещи подслон в България. Работят съвместно с „Каритас Украйна“ и останалите „Каритас“ организации, помагащи пряко на засегнатите от войната. Съдействат с транспорт в рамките на България, настаняване, раздаване на храна и продукти от първа необходимост и всяка друга подкрепа, която ще възвърне надеждата сред най-уязвимите в тази ситуация. Няколко манастира и други структури на Католическата църква в България са се отзовали да подпомогнат с леглова база, за да настаняват възрастните хора и майките с деца, пристигащи от Украйна.

  Как да подкрепим

  Дарения може да се направят чрез банковата сметка:


  РайфайзенБанк
  IBAN: BG71RZBB91551060169315
  BIC/SWIFT/: RZBBBGSF
  Основание: „Дарение за Украйна”
  Титуляр на сметката: „Каритас България” ;

  Чрез есемес с текст DMS ZA UKRAINA на 17 777 на цена 1 лв. за всички мобилни оператори.

  Може да се дари и онлайн през модула в сайта на организацията.

  Дарения може да направите в Платформата.бг