Веганите не ядат:

  • желатин
  • мед
  • кармин
  • пепсин
  • албумин
  • суроватка
  • казеин
  • някои форми на витамин D3
 

Сходни са причините, заради които вегетарианците и веганите избягват да консумират животински продукти. Най-голямата разлика има в степента, в която те смятат животинските продукти за приемливи. Както веганите, така и вегетарианците могат да изключат месото от диетата си по здравословни или екологични причини.

От етична гледна точка вегетарианците са против убиването на животни за храна, но като цяло смятат, че е приемливо да се консумират странични животински продукти като мляко и яйца, стига животните да се отглеждат при подходящи условия.

Веганите пък вярват, че животните имат право да не бъдат използвани от човека, независимо дали става въпрос за храна, облекло, наука или забавление.

 

 
 
 

 

Проучванията показват, че вегетарианските и веганските диети обикновено са с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол.

Освен това те обикновено съдържат голямо количество витамини, минерали, фибри и полезни растителни съединения. Лошо планираните вегетариански и вегански диети могат да доведат до нисък прием на някои хранителни вещества, особено на желязо, калций, цинк и витамин D. И двете диети обикновено съдържат и ограничени количества витамин В12 и дълговерижни омега-3 мастни киселини, въпреки че нивата на тези хранителни вещества при веганите обикновено са по-ниски от тези при вегетарианците.